Archive - 2013

December 19th

Scrisoare către cei dinăuntrul limbii române

preluare Mihnea Măruță



Ce poţi să faci? Asta e singura întrebare importantă în aceste zile de furie uimită. Până unde vor mai merge? Cât să mai rabd? Ce variante am împotriva imposturii?

Ce poţi să faci tu, cel care citeşte, pentru viaţa ta, pentru copiii tăi, pentru ţara ta?

Ştiu că te-ai gândit. De fiecare dată când îţi pui problema, scârba ţi-e domolită de o dragoste fragilă, pe care nu o prea cunoşti şi ai vrea s-o alungi. În definitiv, ce datorie am eu faţă de România? Niciuna. Aşa îţi spui şi, pentru că îţi spui aşa, nu rezolvi nimic.

December 11th

Sîntioana: Deszăpezire în bătaie de joc!

Florica Dura

 Județul Bistrița Năsăud a fost și încă mai este meteo avertizat cu cod galben de ninsoare. Și va mai fi în această iarnă...Nu aceasta este problema, ci modul cum autoritățile locale înțeleg să își facă treaba și să asigure niște drumuri accesibile cetățenilor.

Fabricat în Runcu Salvei - Teodor Ardelean: Monografia va face carieră de carte!

Florica Dura

 Directorul Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare, Teodor Ardeleanu, despre misiunea biblioteciilor în viața comunităților româneștil și despre Fabricat în Runcu Salvei:

Monografia de la Runc va face carieră de carte!

Detalii în clipul atașat

Cluj: Bucurie după ce legea minelor a căzut la vot

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube si ora de cluj

Blocarea proiectului legii cu dedicaţie pentru RMGC nu înseamnă finalul luptei pentru Roşia Montană, dar este o victorie uriaşă, care răsplăteşte pe toţi cei care s-au manifestat în această toamnă, într-un fel sau altul, împotriva proiectului minier.

Fabricat în Runcu Salvei - Ioan Pintea: Cartea aceasta este ca un fir de iarbă care sparge asfaltul!

Florica Dura

 Scriitorul Ioan Pintea despre monografia comunei Runcu Salvei și despre biblioteca din sat.

Detalii în clipul atașat

Grigore Pop: Elegie rurală

Florica Dura

 Un poem de o simplitate și de o profunzime asemănătoare haiku -urilor japoneze, Elegie rurală, poemul țăranului poet Grigore Pop din Runcu Slavei, recitat pe scena căminului cultural din Runcu Slavei este doar una dintre paginile de literatură autentică din monografia lansată duminică.

Fabricat în Runcu Salvei - Coperta monografiei a fost realizată de pictorul Marcel Lupșe

Florica Dura

 Una dintre mai complexe și mai autorizate lucrări monografice, Fabricat în Runcu Salvei, editată și lansată de  Editura Eikon din Cluj, duminică 8 decembrie, la Runc, îl are ca autor al copertei pe artistul plastic Marcel Lupșe. Prezent la festivitatea de lansare, pictorul bistrițean a adus cu el și pictura a cărei imagine digitalizată apare pe coperta I a monumentalei lucrări. El a donat pictura, ce reprezintă o vedere a satului Runc, primarului comunei, Anchidim Pavelea, primar fără de care monografia nu ar prins contur.

December 8th

Runcu Salvei: Monografia este o carte adevărată, spune poetul Vasile Dâncu

Florica Dura

 Lansarea monografiei comunei Runcu Salvei, un moment crucial în istoria localităţii cu cei mai mulţi scriitori din România, a avut loc astăzi 8 decembrie la căminul cultural din sat. Despre monumentalul volum de restituiri culturale au opinat multe personalităţi. În acest clip apare cel mai redutabil personaj al Runcului: Vasile Dâncu. 

Detalii savuroase în clipul atașat.

 

December 1st

LA MULȚI ANI ROMÂNIA!

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube

 La mulți ani, române!

Folosim drept ilustrație pentru această zi frumoasă de 1 Decembrie 2013 partea a II -a filmului despre România realizat și difuzat de travel channel tv. 

November 29th

30 noiembrie: Sfîntul Andrei

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube

 "Am aflat pe Mesia, Care se tălmăceşte Hristos" (Ioan 1#41)

preluare www.sfintulandrei.info