Jaf organizat în pădurile din BN şi Maramureş

Un jaf de proporţii în pădurile bistriţene şi maramureşene este rezultatul controlului efectual de echipe de poliţişti din BN şi Maramureş şi  inspectori de la ITRSV Cluj, informează site-ul IJP BN.

 

 "15 infracţiuni au fost constatate şi 34 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, în timpul unei acţiuni pe linie silvică, coordonată de ofiţerii specialişti ai Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. În cadrul controalelor efectuate în fondul forestier şi a verificării documentelor justificative, au rezultat 31.833 mc. de material lemnos tăiat fără respectarea normelor silvice în vigoare.

Acţiunea poliţiştilor a fost desfăşurată în baza Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii 2013” pentru prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, la activităţi participând şi specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi I.T.R.S.V. – urile regionale, precum şi din cadrul R.N.P. – Romsilva şi Direcţiile Silvice Judeţene.
 

În perioada 19 – 22 noiembrie a.c., ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Maramureş şi Bistriţa Năsăud, au acţionat pe raza judeţelor Maramureş şi Bistriţa-Năsăud pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Au fost efectuate 5 controale în fondul forestier şi au fost verificate 15 societăţi comerciale, precum şi 115 autovehicule care transportau material lemnos. De asemenea, au fost verificate 7 ocoale silvice şi 34 partizi silvice de material lemnos.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 15 infracţiuni, dintre care 8 infracţiuni la Legea 46/2008 privind Codul Silvic - art. 108, 110 - tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, 2 infracţiuni la Legea 46/2008 art. 112 - folosire fără drept a dispozitivului special de marcat, 1 infracţiune la Legea nr. 241/2005 - punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special şi 4 infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, fapte prevăzute de Codul Penal.

În cadrul controalelor efectuate în fondul forestier şi a verificării documentelor justificative, au rezultat 31.833 mc. de material lemnos tăiat fără respectarea normelor silvice în vigoare.
Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor şi luării măsurilor legale ce se impun.

De asemenea, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 125.000 de lei, dintre care 30 la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 4 la Hotărârea nr. 996 / 2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

218 m.c. de material lemnos, în valoare de 28.110 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării.

Exemple:
* Un pădurar, în vârstă de 27 de ani, de la un ocol silvic privat de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud a întocmit 6 avize de însoţire a materialului lemnos cu un volum de 58 m.c. unor proprietari de vegetaţie din afara fondului forestier, înaintea întocmirii actului de punere în valoare. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la această faptă şi punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special. De asemenea, a fost dispusă măsura confiscării volumului de 58 m.c. lemn lucru răşinoase.

* La controlul efectuat la o partidă de material lemnos constituită la un ocol silvic din judeţul Bistriţa-Năsăud, s-a constatat faptul că doi angajaţi, în urma exploatării arborilor din partidă, au tăiat fără drept şi sustras 12 arbori de esenţă răşinoase, cu un volum de 11,664 mc.. Faţă de angajaţii societăţii s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 108 şi 110 Cod penal.

*Tot la acest ocol silvic s-a constatat faptul că, în perioada 2010 – 2013, s-a aprobat punerea în valoare a 4.500 m.c. de material lemnos, cu toate că studiul de amenajare al pădurii nu era avizat de ministerul de profil, iar materialul lemnos a fost exploatat de mai multe societăţi comerciale din zonă. În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori şi abuz în serviciu contra intereselor publice".

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.