Avocatul Bogdan Tudor: Ne pregătim de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe cele 6056 de hectare rămase neretrocedate la Borşa s-a instaurat un composesorat fantomă care are legătură cu Frank Timiş

 LA Judecătoria Năsăud, a avut loc miercuri 24 august primul termen în dosarul 655 din 2014, în care Composesoratul Borşa a cerut obligarea la plata penalităţilor de întîrziere a neaplicării unui titlu executoriu, de către şefii comisiei locale de fond funciar Borşa şi comisiei judeţene Maramureş.

Despre dosar şi situaţia la zi a composesorilor borşeni batjocoriţi de potentaţii zilei din Maramureş, avocatul angajat al composesorilor, Bogdan Tudor ne-a dat detalii.

 Sîntem în faza de executare silită şi ne pregătim de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avem acest titlu executoriu din 2004, care obligă reconstituirea dreptului de proprietate pentru 17 000 de hectare, titlu care nu a fost pus în aplicare nici în ziua de astăzi. În cadrul unui dosar de executare, pe care l-am deschis la finalul lui 2014, am solicitat instanţei să aplice comisiei locale Borşa şi comisiei judeţene Maramureş penalităţi, pentru fiecare dintre ele, pentru fiecare zi de întîrziere, în punerea în aplicare a titlului executoriu.

Am avut şi o altă procedură: am încercat să stabilim valoarea acestor 17 000 de hecatre, am avut un dosar în care am cerut despăgubiri la nivel mediu. La o evaluare a pagubelor aduse composesorilor, evaluare care nu a fost contestată, paguba adusă este de peste 500 de milioane de euro, pagubă creată unei comunităţi, nu preşedintelui asociaţiei, ci membrilor acestei comunităţi, care acum sînt zeci de mii.

Toţi tinerii din Borşa pleacă în străinătate, pentru a muncii, iar aici ei au o avere impresionantă. Nu cred că există în Italia o comunitate care să aibe 17 000 de hectare de teritoriu. Ei sînt împiedecaţi să între în posesia averii lor pe care ar putea face orice aplicaţii şi în alte domenii decît exploatarea lemnului. Muncesc acolo, ca sclavi în ţări străine, iar aici unde pot să fie bogaţi şi să dezvolte orice activitate, sînt împiedecaţi de potentaţii zilei, de actuali primari, indiferent de culoarea politică, care imediat ce ajung la putere, încearcă prin orice mijloace să împiedece reconstituirea dreptului de proprietate.

Nu cred că în Italia există o comunitate care să aibă o proprietate de 17 000 de hectare de teritoriu, pe care poţi să faci orice aplicaţie.

Mizele sînt: pe 6056 de hectare s-a instaurat un composesorat fantomă. Oficial, anul acesta, cei care conduc acest composesorat, au depus la instanţă documente din care rezultă că o singură persoană din acel composesorat, soţul verişoare primare a lui Frank Timiş, deţine 4300 de hectare din cele 6000. Evident că au oficializat acest lucru la instanţă pentru că urmează înstrăinarea spre un dobînditor de bună credinţă, Frank Timiş. Este cunoscută activitatea acestuia de minerit...

 

Cele 6000 de hectare în discuţie au fost amplasate strategic de comisia locală şi de persoanele interesate, pe domeniul minier Borşa.

 

Avem documente care constată că tot lemnul tăiat în Maramureş ajunge la compania Schweighofer. Acest lemn este exploatat ilegal. Apoi se declară profit de sute de milioane de euro, prin dezmoştenirea unei comunităţi care vine din vechime ca proprietar de drept.

Sîntem în august 2016, Guvernul acesta, tehnocrat, a promis în decembrie 2015 că pînă în ianuarie 2017 va finaliza toate punerile în posesie. Nu vor respecta nici termenul acesta, astfel că ne vom adresa CEDO. Este o practică clară, concludentă, şi avem încredere că cel puţin la CEDO factorul politic să nu aibe influenţă.

Noi în instanţă cîştigăm toate procesele, şi aici, dar după aceea avem probleme cu punerea în posesie!

Sperăm ca judecătorii să aplice Legea! 

A spus Tudor. În clipul ataşat puteţi viziona toate argumentele reputatului avocat.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.