Steinhardt : Arheologia regăsirii - episodul confiscarea "Jurnalului fericirii" de către Securitate

 

"De acum înainte ai sarcina, ai ascultarea să scrii şi mai mult şi mai bine decît pînă acum" , i-a spus părintele Iustinian Chira, pe atunci episcop, monahului Nicolae de la Rohia. Aşa, sub ascultare, şi urmîndu-şi imbodurile secrete ale fiinţei, a început Nicolae Steinhardt să scrie cartea care avea să devină Jurnalul fericirii!

Securitatea i-a confiscat însă de două ori manuscrisul cărţii. A doua oară, pe 14 mai 1984. La doar două săptămîni după acest nefericit episod,  pe 24 mai, i se confiscă şi cele 21 de cărţi interzise pe care le primise din străinătate. Totul în urma unei vizite pe care o primise de la nişte prieteni scriitori, de la Bucureşti. Unul dintre scriitori era informator, şi,  astfel ajunge Securitatea în posesia informaţiilor privind depozitul secret de cărţi ale lui Steinhardt.

În acest episod al documentarului TVR Cultural, despre modelul de intelectual creştin care a fost Steinhardt, apare şi părintele Ioan Pintea, care, devenise în anii 80, potrivit spuselor sale, un învăţăcel al lui Steinhardt.

Mai multe detalii în episodul documentarului TVR Cultural, preluat de pe you tube.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.