Mezelurile cele mai nocive. Vezi aici topul lui Mencinicopschi

preluare Stiri.Rol.ro

 
Specialistul in nutritie umana Gheorghe Mencinicopschi a facut topul celor mai nocive mezeluri din comert, sustinand faptul ca 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei boli pulmonare obstructive cronice, potrivit realitatea.net, citată de site-ul www.Ştiri.rol.ro


Cei mai nocivi, clasandu-se pe primul loc al topului 10, sunt crenvurstii, care contin tocatura de oase, tendoane, pielite si grasime. Salmonella (care duce la toxiinfectii alimentare), care favorizeaza aparitia cancerului stomacal poate aparea chiar pe membrana crenvurstilor.

Locul doi este ocupat de salamuri, care sunt preparate din 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara, aditivi care imita gusturile alimentelor, coloranti si alte produse chimice s.a.m.d

Carnatii ocupa pozitia a treia a topului mezelurilor nocive. Contin 60% carne de porc si sorici, proteina vegetale din soia, apa,stabilizatori, antioxidanti, coloranti etc.

Parizerul ocupa locul patru in topul mezelurilor periculoase pentru sanatate, continand slanina (80%) si sorici de porc, 10% carne de pasare si oase macinate, faina de soia, condimante, care se amesteca, se fierb si apoi se ambaleaza.

Sunca taraneasca este pe locul cinci, continand carne procesata mecanic (slanina, urme de oase, sorici), antioxidanti, coloranti etc. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura si apoi se trece de trei ori prin malaxoare. Compozitia se toarna in forme metalice care sunt supuse unui tratamant termic de 75 grade Celsius. Dupa racire se ambaleaza in pungi de plastic vidate.

Pe locul sase in topul lui Mencinicopschi se afla pastrama de port, pe sapte - cotletul de porc, pe opt - kaizerul, pe noua - mezelurile afumate (fumul crescand riscul aparitiei unor maladii cronice grave si a cancerului). Pe ultimul loc al acestui top se situeaza lebarwurstii, scrie site-ul citat.

Comentarii

Mezelurile cele mai nocive. Vezi aici topul lui Mencinicopschi

Cum se spune in alt sait, stirea face parte din “seria bau-baurilor”, dar ceva nu suna bine.
Stirea este trunchiat transmisa.
Cred ca rezultatul consumului de “mezeluri nocive” difera de la individ la individ, in functie de multi factori printre care chiar si metodele de dezintoxicare folosite.
Ma indoiesc ca majoritatea oamenilor isi amintesc de cate ori consuma mezeluri intr-o luna (mai mult sau mai putin de 14 ori pe luna – pragul de periculozitate publicat ). Nu se precizeaza gramajul portiei. Pentru unii portia inseamna doua-trei feliute, adica in general 60 de grame, iar la altii portia poate fi de 9 de feliute (chiar mai mult ), adica vreo 200 de grame ( de vreo trei ori mai mult).
Cred ca este bine sa avem deschidere fata de ideea de a analiza cu atentie ceea ce cumparam, in general citind informatiile de pe ambalaj si alegand ceea ce este mai putin periculos. Putem opta si pentru produse care contin mai putine chimicale, cum ar fi: conservele obtinute prin sterilizare ( peste, legume, fructe, pateu – are ceva coloranti si nitrit de sodiu- ) si prin congelare. Cateodata iti poti face un sandwish cu friptura/gratar in loc de salam.

Din Topul mezelurilor nocive apartinand lui Mencinicopschi, asa cum este publicat ( rupt de explcatii), nu prea intelegi motivul pentru care mezelurile pe care le mancam de ani de zile sunt periculoase, respectiv ca:
- au valoare nutritionala scazuta – contin de fapt prea putine proteine de origine animala si prea multa tocatura (faina de oase, tendoane, pielite si grasime, carne de calitate inferioara) si soia (proteina vegetala), condimente, apa. Nu se pomeneste de gelatina injectata de unii fabricanti in sunca presata ;
- materia prima provine de la animale crescute fortat in ferme industriale. (Cine a mancat porc de casa, crescut de bunica stie ca exista deosebire de gust ca de la cer la pamant intre acesta si ce se poate cumpara din comert );
- cantitatea de chimicale (stabilizatori, antioxidanti, coloranti) pe care le contin se cumuleaza in organism cu cea preluata din alte alimente.
Grasime baga si taranul cand face carnatii, soia s-a pus si in vremurile trecute, iar din oase, tendoane si organe se fac diferite produse naturiste si medicamente.
Unora le plac la nebunie tendoanele ( flaxurile) fierte de la vita, piftia de porc, chiar si pielita rumenita de la pulpele de pui. Probabil ca nu intamplator, avand in vedere ca acestea contin colagen (gelatina animala) si intra in compozitia cartilagiilor si articulatiilor noastre. Uneori organismul este cel care dicteaza preferintele.
Se pare ca nu am fost croiti pentru a fi exclusiv vegetarieni. Alimentele de origine vegetala contin minerale, insa au dezavantajul lipsei de Vitamina B12 care este raspunzatoare pentru producerea celulelor rosii ale sangelui, aceasta nu se gaseste in plante.
Prin urmare, avand in vedere informatiile despre alimente ( inclusiv cele furnizate de d-l Mencinicopschi ) cred ca este bine sa fim atenti la ce si cat consumam. Alternativa este sa devenim cu totii crescatori de animale, sa ne punem in lada cate un porc, ca pe vremuri, sau sa experimentam pe propria piele posibilitatea de a deveni mutanti, adica de a supravietui cu alimentele cele mai bogate in chimicale, oferite de industrie/comert si consumate fara cenzura.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.