Culmea ecologiei în Parcul Naţional Munţii Rodnei!

Saivanele stînei de sub vîrful Zănoaga, staulele, căsoaia stînei şi buda aferenta deversează dejecţiile animale şi umane direct în pîrîul din care, ceva mai în jos,  cu vreo 150-200 m aval, nesăţioşi, turiştii îşi atîmpără setea urcuşului cu "apa rece, cristalină, pură" de izvor de munte!?

Aici ce au de spus autorităţile de mediu?

Precizare: Fotografiile au fost făcute vineri 16 iunie, şi le-am primit de la Lucian Petru Goja, căruia îi mulţumim şi cu această ocazie.

Comentarii

poza

Poza e cam veche, de vreo doi ani.

"Dezvoltare durabila" :|

domnilor, acum cei de la PNMR vor spune ca este o activitate durabila, ca se desfasoara din vremuri imemoriale pe acele meleaguri mioritice, ca se dezvolta comunitatea locala, etc... pana la urma nu o sa e ia nici o decizie! Cam tot asa stau lucrurile si in RBDD - Rezervatie a biosferei!!!

salaman.namalas@yahoo.com

Exageraţi.1. Faţă de acum 20 de ani, sunt de 20 de ori mai puţine oi în ecosistem. Păstoritul face parte din "respiraţia" acestor munţi. Lăsaţi-l la locul lui, în limitele actuale, pentru că suportul de mediu al zonei permite (chiar indică!) continuarea păstoritului. 2. Da, Cătăline, "dezvoltare durabilă". Nu e cazul să iei în râs conceptul, e exact ceea ce ne trebuie. Elimină păstoritul din Rodnei şi o să ai surprize mari, au mai avut-o şi alţii. În două milenii, oile şi-au creat o nişă care, odată părăsită, ar perturba ecosistemul. 3. Fără supărare, Florica, dar saivanul de oi şi "buda aferentă" sunt plasate în afara albiei majore a părăului.
Părerea mea e să nu exagerăm cu coprofobia asta, şi căcărezele fac parte din natură. Dacă mergem prea departe cu rigoarea, o să ajungem să vedem în parc urşi cu pampers!

Crin draga!

Bine ai re-venit printre noi. De acord cu oile si cu cacarezele, nu insa cu dejectiile altora. Aici poti vitupera. Chiar e indicat. Parerea mea este ca ar trebui sa fie stimulat pastoritul in Rodnei, si nu numai de ovine, dar dupa traditie, evitindu-se amplasarea prea perena a staulelor, lucru care ar conduce la conservarea biodiversitatii nu la distrugerea ei, cum se mai intimpla in aceste zile.
Te astept cu noutati subterane!
Multzam anticipat.

Comunitatile care au oi la

Comunitatile care au oi la pasunat stiu ca trebuie sa schimbe locurile staulelor;perenitatea lor si a tarlelor este daunatoare conservarii biodiversitatii.APNMR ii va atentiona din nou,iar rangerii vor monitoriza
"fenomenul",chiar daca nu au ....pusti,asa cum s-a afirmat,iar echipament nou au primit de doua ori in 7 ani.Ce sa mai zic de periodicitatea cu care primesc salariile si suprafata de parc pe care fiecare ranger o are de supravegheat !
Primarii stiu ca au mult mai putine oi ca in urma cu ani si tot asa de bine stiu ca ar trebui sa duca la munte mai multe vite si cai.
Se pare ca ii intereseaza mai mult lemnul....din paduri,ca cel care era in mori de apa,biserici de lemn,poduri acoperite saitaua,pive etc. l-au distrus prin neglijenta sau cu buna stiinta.Nu vin turistii pentru biserici noi,parculete,cladiri somptuoase ale primariilor etc.,facute in ultimii ani.
APNMR se va ocupa de Zanoaga si lucrurile vor fi asa cum ne dorim toti.
Multumiri D-lui Goja.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.