CE îndeamnă România să respecte legislaţia europeană de protecţie a naturii în zona Sulina şi în Delta Dunării

Comisia Europeană

Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa se ocupe de aspectele necorespunzatoare ale protectiei mediului natural din zona Sulinei si a Deltei Dunarii, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Comisia este preocupata de procedurile deficitare de evaluare a impactului potential al dezvoltarii turismului in aceasta zona care face parte din reteaua Natura 2000.

Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, ia forma unui aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene. Daca in termen de doua luni autoritatile nu informeaza Comisia cu privire la masurile luate in vederea asigurarii respectarii legislatiei UE in materie, Comisia poate transmite cauza Curtii Europene de Justitie.

Autoritatile romane au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice in Delta Dunarii, pe coasta romana a Marii Negre. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizeaza construirea unor spatii recreative, a unui punct de prim ajutor si a unei infrastructuri de comunicatii intr-o zona care face parte din reteaua Natura 2000 si care este protejata in temeiul directivei Pasari si al directivei Habitate.

Comisia a constatat existenta unor deficiente ale studiului de impact asupra mediului efectuat in scopul evaluarii potentialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor si speciilor locale de pasari. Acest tip de proiecte este permis in perimetrul retelei Natura 2000 numai daca exista certitudinea ca nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau daca prezinta un interes public preponderent, caz in care trebuie sa se ia masuri compensatorii. Daca studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesara, iar proiectului nu i se poate da unda verde. Comisia este de parere ca lucrarile vor avea un efect negativ asupra unui numar de habitate si specii protejate.

In mai 2010, Comisia a solicitat clarificari din partea Romaniei. Desi autoritatile romane au furnizat informatii suplimentare cu privire la impactul potential al proiectelor, Comisia este de parere ca evaluarea realizata de autoritatile nationale nu spulbera indoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrarilor propuse. Din datele aflate la dispozitia Comisiei reiese ca proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate in temeiul directivei Habitate si asupra unui habitat protejat (pajisti saraturate mediteraneene). Prin urmare, Comisia transmite Romaniei un aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene.

Informatii suplimentare
Natura Europei este ocrotita prin doua acte legislative fundamentale – directiva Pasari si directiva Habitate. In temeiul directivei Pasari, statele membre sunt obligate sa desemneze ca arii de protectie speciala (APS) toate siturile identificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de pasari salbatice. Directiva Habitate solicita statelor membre sa desemneze situri de importanta comunitara (SIC) pentru conservarea tipurilor de habitate naturale si sa ocroteasca diferitele specii repertoriate. Impreuna, APS si SIC alcatuiesc reteaua de zone protejate Natura 2000, cel mai important instrument al Uniunii Europene de conservare a habitatelor naturale, precum si a speciilor de animale si a soiurilor de plante din perimetrul acestora.

Preluare de pe platforma conservareabiodiversităţii care citează CE a UE.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.