200 de milioane de lei vechi, sifonaţi prin Staţia de Epurare de la Valea Vinului. În fiecare lună

Prin definiţie, rolul şi rostul unei staţii de epurare, indiferent unde ar fi ea amplasată, este de a "curăţa" apele uzate, pentru ca acestea să poată fi deversate ulterior pe cursul unui rîu. Motivul epurării a fost şi va fi, cel puţin "teoretic" acela de a proteja fauna şi flora rîului în care apele presupus curăţate ajung ulterior, de la poluare şi practic de la distrugere.

Din păcate, pentru noi, stat membru în Uniunea Europeană, există şi situaţii  în care, staţiile de epurare sînt folosite pentru a "spăla" bani. Şi nu orice fel de bani, ci bani publici! Exemplul pe care îl pun la dispoziţia autorităţlor de mediu din judeţ şi din ţară, este, Staţia de Epurare de la Valea Vinului, comuna Rodna, pe unde, lunar, se plătesc din bugetul statului în jur de 200 de milioane vechi, pentru a curăţa apele uzate preluate din minele aşa zis ecologizate. În fapt, nimic nu se întîmplă aici, conform contractului de servicii epurare, ci, doar se mută nişte bani, foarte mulţi de altfel, din buzunarul statului în buzunarul unor prieteni ai puterii. Ceea ce ar trebui să dea de lucru organelor abilitate.

Sesizată, Garda de Mediu BN a dat şi în urmă cu doi ani şi zilele trecute amenzi, usturătoare firmei care are prin contract atribuţii pentru epurare, dar, amenda de un miliard dată s-a plătit în 2008, cum probabil că se va plăti şi în 2010, iar în urmă, Pîrîul Băilor, rămîne la fel de mort cum era şi în perioada comunistă, cînd minele zumzăiau de mineri şi drumul judeţean 152 J, uruia de camioane care transportau sterilul spre flotaţiile unde se separa aurul şi argintul.
 

Vom reveni pe larg

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.