Năsăud: Corupție la Primărie. Primarul Romocea a vulnerabilizat orașul pentru o hidrocentrală personală. Prefectura BN a început verificările


Mircea Romocea a pus Năsăudul pe harta de risc pentru inundaţii. În calitate de primar. El nu s-a sfiit să autorizeze firma sa de familie , SC Acord Impex SRL pentru construcţia unei microhidrocentrale a cărei lucrări au distrus parţial digul de apărare al oraşului şi epiul de dirijare. Pentru această inginerie, din care speră să se îmbogăţească, Romocea a încălcat toate legile care îi stăteau în cale. La punerea în practică a scopurilor sale murdare au “colaborat” şi funcţionari ai Primăriei Năsăud dar şi oarece foşti capi ai ABA Someş Tisa. Prins cu mîţa în sac de Prefectura BN, în urma unei sesizări privind cererea de anulare a autorizaţiei pentru hidrocentrala personala, autorizaţie pe care a tăinuit-o aproape un an, Mircea Romocea încearcă să îşi ascundă urmele infracţiunilor, în ultimul moment, terorizînd angajaţii Primăriei Năsăud. Şi asta la nici un an după ce în 2013 a condus Primăria Năsăud, aproape două luni calendaristice, din spital, semnînd dispoziţii, ordine şi acte financiar contabile! Fără nici-o jenă!
O altă inginerie marca Romocea, descoperită recent, este incompatibilitatea de care s-a “bucurat” în perioada iunie- decembrie 2012, timp în care a fost şi primar şi administrator al firmei SC Acord Impex SRL, firma sa de familie.

Instituţia Prefectului Bistriţa Năsăud sesizată de jurnalista Florica Dura

La data de 21 august 2014, Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa Năsăud a fost sesizată că, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea îşi bate joc de comunitatea pe care ar trebui să o administreze, gestionînd fraudulos patrimoniul, resursele şi încălcînd toate legile care se încumetă să îi stea în cale. Potrivit documentului înregistrat la instituţia care reprezintă Guvernul României în teritoriu şi abilitată cu verificarea respectării Legii, edilul de Năsăud are grave probleme cu Legea Administraţiei Publice, Legea Apelor, Legea 50, privind regimul construcţiilor, şi cu alte legi care îndrăznesc să îi iasă în cale, înclusiv legea privind conflictul de interese şi a incompatibilităţii.
Avid de bani şi grăbit să se îmbogăţească rapid Romocea a promovat mai multe acte administrative pentru a-şi realiza propria hidrocentrală pe malul drept al rîului Someşul Mare, 500 de metri în amonte de podul rutier de pe DN 17 C. Pentru acest scop “suprem” a făcut combinaţii politice, inginerii, aranjamente şi a “naţionalizat” digul oraşului Năsăud, pe care, ulerior, şi l-a concesionat printr-un simulacru de licitaţie cu dedicaţie. Dispoziţia de primar prin care nominaliza comisia pentru aşa zisa licitaţie şi regulamentul acesteia de funcţionare a emis-o şi semnat în timp ce se afla pe patul de spital, în Cluj, grav bolnav! Nu l-a reţinut nimic! Nu l-a durut mîna! Ulterior a mai semnat şi alte dispoziţii şi acte financiar contabile, tot din spital, sau de acasa, unde se afla în concediu medical, toate acestea pentru a nu pierde controlul asupra Primăriei Năsăud şi asupra angajaţilor de acolo. Nu l-a durut nici în cot de Lege!

Prefectura BN trebuie să atace în contencios toate actele administrative emise din concediu medical

Avînd în vedere că Legea Administraţiei Publice prevede expres faptul că, viceprimarii înlocuiesc de drept primarii, atunci cînd aceştia se află în concediu sau lipsesc din instituţie, pe durata celor două luni calendaristice cît timp s-a aflat în concediu medical, Mircea Romocea ar fi trebuit să fie înlocuit, automat, de vicele Niculae Găitan. Faptul că Găitan a făcut figuraţie în acea perioadă arunca vina complicităţii asupra juristului primăriei şi nu în ultimul rînd asupra secretarului. Nimic nu-i exonerează pe aceştia de răspundere! În acest context, Prefectura BN, după sesizarea noastră, trebuie să informeze cu celeritate, cîte acte administrative frauduloase a emis şi semnat Romocea în cîrdăşie cu funcţionarii Primăriei Năsăud, să verifice cum a fost posilbil acest lucru şi să ceară în contencios anularea actelor, urmată de sesizarea Poliţiei şi a DIICOT, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, la Primăria Năsăud.

Năsăudul pus pe harta de risc pentru inundaţii de pofta lui Romocea

Pe toată durata verii, ce se apropie de final, în zona inundabilă şi de protecţie a Someşului Mare , la Năsăud, s-a lucrat pe brînci şi s-a excavat în draci, fără să ţină nimeni cont de nenumăratele pericole, cuantificate drept coduri galbene şi portocalii, de inundaţii, care puteau, Doamne fereşte să aducă urgia apelor şi să facă praf Năsăudul, după ce primarul în funcţie, omul ce ar fi trebui să protejeze oraşul, l-a vulnerabilizat distrugînd parţial digul şi epiul de dirijare, în dorinţa lui bolnavă de a avea o hidrocentrală personală!
Că, pentru a ajunge să bage excavatoarele în albia Someşului şi a distruge o parte din digul de protecţie şi a şubrezi barajul construit la începutul secolului XX , de către grănicerii năsăudeni, a trebuit să încalce cel puţin 3 dacă nu patru legi în vigoare, nici că i-a păsat lui Romocea, edilul distrugător de Năsăud.
Romocea prins cu mîţa în sac de Prefectura BN. Capi ai Apelor Române complici la vulnerabilizarea oraşului Năsăud. Legături periculoase între aceştia şi edilul de Năsăud?

Cu ceva timp în urmă, înainte de sesizarea noastră şi la care facem trimitere, la Prefectura BN a ajuns un prim semn că la Năsăud se întîmplă ceva, deşi după atîtea săpături în albia Someşului, cineva trebuia să vadă, ce face Romocea, acolo! Măcar de la SGA dacă nu din altă parte! Că sînt atîţia funcţionari, acolo, plătiţi din bani publici!
Documentul la care facem referire este o sesizare a UCGN prin care se aduce la cunoştinţa prefectului că, la începutul anului 2014, UCGN a făcut o plîngere prealabilă adresată Consiliului Local Năsăud, prin care solicita anularea autorizaţiei nr. 30 din 26 iunie 2013 cu ajutorul căreia Romocea îşi autoriza firma pentru construirea unei microhidrocentrale în zona de protecţie a rîului Someşul Mare, malul drept, deoarece acesta s-a făcut cu încălcarea a cel puţin 3 legi: Legea 107/1996, 466/2001, 259/2010.
Ca efect al sesizării UCGN, Prefectura BN a demarat verificări la Primăria Năsăud, solicitînd primarului Romocea să dea seamă ce şi cînd a răspuns celor de la UCGN şi ce a constatat la vizita în teren, pe care nu a făcut-o. Că doar nu era să scrie un proces verbal de constatare cum că apărarea oraşului a fost distrusă la cererea sa. Semnata!
În “proiectul” său de a avea un MHC, că tot e la modă, Romocea îi are complici şi pe unii dintre şefii de la Administraţia Bazinală a Apelor Someş Tisa, cu sediul la Cluj. Faptul că, Legea Apelor nu constituie un impediment nici pentru aceştia, ne duce cu gîndul la două lucruri: sînt unii de acolo incompetenţi sau poate că sînt corupţi! Şi ca urmare instituţiile statului ar trebui să se autosesizeze şi să facă verificări, şi să ne explice, de ce nu, cum se poate ca, Romocea, să primească aviz de construcţie pentru un mhc, chiar personal, de la ABA Someş Tisa, cu încălcarea Legii Apelor? Cum se explică atunci, avertismentul dat firmei lui Romocea, SC Acord Impex SRL, de aceeaşi instituţie, şi notificarea de la Administraţia Naţională a Apelor Române prin care se solicită cu un termen expirat de 8 luni, remedierea stricăciunile făcute în sistemul de apărare al oraşului Năsăud? Ce se întîmplă la Apele Române? Ce fel de legături există între primarul de Năsăud şi o parte din funcţionarii de la vîrful ABA Someş Tisa?

Cu respect,
Florica Dura, scriitoare şi jurnalistă
La Bistriţa, 22 august 2014

Foto: gazetadebistrita.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.