Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova: Tratatul privind regimul de frontieră semnat de Filat e ilegal şi neconstituţional

preluare HotNews.ro

Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat pentru Stirea Zilei ca "tratatul privind regimul de frontiera semnat de premierul Vlad Filat e ilegal si neconstitutional. "Atat timp cat documentul nu a fost ratificat de Parlament, eu nu pot sa-l atac la Curtea Constitutionala", a precizat Ghimpu.

Declaratia lui Ghimpu vine pe fondul competitiei electorale din Moldova. Tot marti, un sondaj al IPP arata ca daca s-ar lua in calcul optiunile electoratului decis cu cine va vota, exprimate in mandate de deputat, comunistii ar acumula 39 mandate, PLDM (partidul lui Filat) - 33 mandate, PD (partidul lui Marian Lupu) - 16 mandate, PL (partidul lui Ghimpu) - 13 mandate.

Reamintim ca Vlad Filat a semnat saptamina trecuta, la Bucuresti, tratatul privind regimul de frontiera cu Romania.

Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal (condus de Ghimpu), declara saptamina trecuta ca orice ar face partidele de la guvernare ar stirni reactia adversa a opozitiei comuniste. "Sunt convins ca orice documente am semna noi am furniza munitie alora care nu au argumente reale, contemporane pentru a-i convinge pe oameni, dar folosesc minciuna, impostura, prelucrarea propagandistica cum s-a facut si in perioada sovietica. Evident ca vor cauta sa mai suga din deget in continuare tot felul de inventii pentru a putea promova aceasta politica retrograda", a spus liderul liberal.

Analisti si politicieni de la Chisinau au criticat nivelul la care a fost semnat tratatul, intre premierul moldovean si seful diplomatiei romane.

Hotnews.ro a explicat de ce s-a recurs la acest nivel:

De ce la nivel de premier si ministrul de externe? De ce nu la nivel de premieri, de ce Baconschi si nu Boc, ca oricum urma sa aiba o intrevedere bilaterala cu Filat, cu exact o jumatate de ora inainte de semnarea tratatului? Si asa am consultat din nou surse diplomatice, specialisti romani si moldoveni, sa ne lamurim. Ni s-a spus ca ministrul de externe moldovean, Iurie Leanca, este autosuspendat din functie pe perioada campaniei electorale si nu are drept de semnatura.

Am verificat informatia la Chisinau si am aflat ca, intr-adevar, Codul electoral din Moldova prevede ca demnitarii, autoritatile publice care candideaza in alegeri trebuie sa se autosuspende din functie, sunt "degrevati de functie", cum arata Codul Electoral. Si tot din Moldova mi s-a confirmat ca Leanca se afla printre ministrii "degrevati", exceptati de la aceasta procedura fiind presedintele Moldovei, premierul si presedintele Parlamentului (speakerul Parlamentului). Prin urmare, Filat l-a inlocuit asa cum trebuia pe ministrul sau de externe. De ce insa nu a semnat Boc?

Surse diplomatice insistau ca nu e o incalcare de protocol pentru ca nivelul e diferit, ca asa s-a convenit intre cele doua parti. Si, intr-adevar, nu e. Am gasit insa si o explicatie: cum este un document tehnic, partea romana a subliniat cu tarie asta, este normal sa fie semnat doar la nivel de ministri de externe, in acest caz Filat fiind asimilat ministrului de externe al tarii sale. Daca semna Boc, i se dadea o incarcatura politica acestui document, ceea ce in mod cert nu era cazul.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.