Un anumit tip de proteine ar putea să stopeze răspîndirea cancerului în organism

preluare ecomagazin


Un anumit tip de proteine ar putea sa stopeze raspandirea cancerului in organism
Un anumit tip de proteine ar putea sa stopeze raspandirea cancerului in organism
“Mingile-ventuza” sau anumite tipuri de proteine ar putea distruge celulele canceroase din sange si ar putea astfel sa previna raspandirea cancerului in organism, se arata intr-un studiu recent. Cea mai periculoasa si mortala parte a unei tumor este atunci cand incepe sa se raspandeasca in corp. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell, SUA, a reusit sa proiecteze nanoparticule care raman in sange si omoara celulele canceroase migratoare, scrie bbc.co.uk.
Cercetatorii spun ca impactul a fost unul “dramatic” dar ca este nevoie de multa munca pentru a perfection acest mecanism. Unul dintre cei mai importanti factori in speranta de viata dupa diagnosticarea cu cancer este ca tumora sa nu se raspandeasca in corp.
„Aproximaiv 90% din decesele cauzate de cancer sunt legate de metastaza”, a spus prof. Michael King, cel care a si condus studiul.
Echipa de la Universitatea Cornell a gasit o noua modalitate de abordare a acestei probleme. Cercetatorii au descoperit mai multe tipuri de proteine care omoara cancerul: una dintre aceste proteine a fost denumita Trail, care a fost deja folosita in diverse faze de testare pe pacienti cu cancer.
Cand aceste „mingi-ventuza” sunt injectate in sange, se fixeaza pe celulele albe din sange. Testele au aratat ca celulele albe se lupta cu celulele tumorale care doresc sa se raspandeasca si le anihileaza cu succes.
Studiul, aparut in revista de specialitate Proceeding of the National Academy of Sciences, a aratat cum proteinele Trail se luptau cu celulele canceroase care incercau sa se raspandeasca in organism. „Datele arata un efect dramatic: nu exista nicio sansa in marirea numarului de celulce canceroase. Rezultatele sunt remarcabile la oameni si la soarecii de laborator. Dupa doua ore de la aplicarea tratamentului, ele (n.r. celulele tumorale) s-au dezintegrat pur si simplu”, a spus pentru BBC prof. King.
Acesta spera ca nanoparticulele sa fie utilizate inainte de operatie sau de radioterapie, pentru a preveni raspandirea celulelor canceroase. Acest tip de tratament ar putea fi folosit si in cazul tumorilor foarte agresive, pentru a stopa raspandirea acestora.
Mai este nevoie de efectuarea unor teste pe soarecii de laborator sau pe animale mai mare inainte de a se ajunge la aplicarea tratamentului la oameni.
Pana acum, rezultatele arata ca tratamentul nu are niciun efect secundar asupra sistemului imunitar si nu afecteaza alte celule din sange sau vasele de sange. Prof. King a avertizat insa ca mai este multa munca la acest studiu, pana sa ajunga sa fie aplicat si sa aduca beneficii pacientilor de cancer.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.