Rusu Bîrgăului: Sătenii se opun construcției pîrtiei se ski pe motiv că demersurile au fost făcute abuziv. Lipsa unei dezbateri publice, înșelătoria și tentativa de furt a proprietății grănicerești sînt acuzațiile pe care sătenii le aduc aleșilor locali!

 Așa cum hotărîseră în urmă cu aproape doi ani, sătenii din Rusu Bîrgăului nu doresc ca pe proprietățile grănicerești din Colbu, trup de pădure aflat pe teritoriul cadastral al comunei Bistrița Bîrgăului, să se construiască acel domeniu schiabil, despre care președintele CJ Radu Moldovan vorbea în 20 iulie 2015, la căminul cultural din localitate. Deși între timp oficialii județeni au obținut prin promovarea unei hotărîri de guvern aprobarea unui domeniu schiabil pe Valea Bîrgăului, care se suprapune cadastral peste pădurea grănicerească a comunității de la Rus, sătenii au rămas inflexibili, nedorînd să renunțe la proprietatea lor, mai ales că, aleșii locali au încercat să îi păcălească. 

Practic, fără a lansa o dezbatere publică, fără a lua în considerare doleanțele oamenilor, care se află în litigiu cu Primăria Josenii Bîrgăului, exact pe speța pădurilor grănicerești, aleșii locali au pus carul înaintea boilor în problema domeniului schiabil, pe care vor să-l construiască pe o proprietate indiviză, aflată în proces, care în urma unui abuz a ajuns în proprietatea publică a comunei Josenii Bîrgăului, din care face parte, mai nou și Rusu Bîrgăului.

În plus, dorința oamenilor de a se organiza referendum pe tema construirii domeniului schiabil pe proprietatea lor din Colbu a fost tratată cu refuz de către fostul primar Tudorel Ciotmonda, care potrivit rusenilor ar fi motroșit listele de semnături astfel încît chipurile, nu s-ar fi totalizat cele 175 de semnături, circa 25% din totalul de 700 de cetățeni cu drept de vot din Rus, necesare pentru organizarea unui refendum oficial.

Acum, sătenii de la Rus au alcătuit un memoriu pe care l-au trimis președintelui  României Klaus Iohannis, președintelui CJ BN Radu Moldovan și aleșilor locali de la Josenii Bîrgăului, memoriu  în care subliniază faptul că se opun intrării abuzive pe proprietatea lor și care este semnat de 290 persoane, cifră pe care sătenii o consideră suficientă pentru a bloca intervenția abuzivă în pădurea de la munte. 

Sătenii sînt speriați de faptul că, pădurile lor ar putea dispărea sub drujbele unor firme care aprovizionează Schweighofer, firmă care și-a făcut punct de lucru la Susenii Bîrgăului, și că aleșii locali ar putea da undă verde pentru tăierea ilegală a pădurii lor, peste care se suprapune proiectul domeniului schiabil. În contextul în care oamenii sînt defavorizați de modificarea codului silvic ( L 175/2017) promovată de Doina Pană, potrivit căreia numai firmele pot exploata lemn de peste 24 cm diametrul, cunoscut drept lemn de construcții, oamenii se tem și pentru că, din cauza lăcomiei politrucilor ar putea rămîne ca cei de la Borșa, și fără pădure și fără suprafață de teren de sub pădure.

Nu înțelegem de ce aleșii locali nu iau în calcul un parteneriat public privat, în care comunitatea de avere de la Rusu Bîrgăului să intre în proiect cu terenul! E așa de greu? 

Sigur că, potrivit analizelor jurnalistice, oamenii politici de la PSD, urmași ai lui Ion Iliescu ( fostul președinte spunea despre proprietatea privată, că ar fi un moft) respectă proprietatea doar dacă este a lor! Să mă contrazică cineva dacă mă înșel! Cu probe! Nota noastră.

ILUSTRĂM informația cu filmarea realizată de noi la Rusu Bîrgăului în 20 iulie 2015 și cu facsimile ale memoriului făcut de săteni.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.