Mihai Goțiu USR: Când ministrul minte, pădurile unui parc național dispar!

preluare mihai goțiu face book

 
Parcul Național Semenic - Cheile Carașului (inclusiv pădurile virgine incluse în UNESCO de aici), riscă să fie distrus iremediabil pentru că ministrul Mediului refuză să aplice legea și să-și țină promisiunile făcute public. Domnule Ludovic Orban, domnule Florin Cîțu, îl susțineți pe același ministru al Mediului care și-a încălcat flagrant promisiunile făcute la audierile din Parlament?

Săptămâna trecută, în timpul audierilor din Parlament, Costel Alexe ne-a invitat să mergem pe 27 FEBRUARIE (repet, pe 27 februarie) în Parcul Național Semenic - Cheile Carașului (PNSCC) și apoi să participăm la o dezbatere despre viitorul acestui parc (vezi VIDEO, de doar 50 de secunde, cu promisiunea fermă, repetată, dar încălcată a domnului ministru). Suntem pe 28 februarie, iar invitația nu a venit. L-am sunat pe domnul Costel Alexe, în această săptămână, dar nu mi-a răspuns la telefon.

Situația în PNSCC este extrem de gravă, iar rezolvarea legală cât se poate de simplă - rezilierea contractului cu Romsilva! Parcul este distrus zi de zi, săptămână de săptămână și lună de lună. Am făcut mai multe documentări în zonă, iar anchetele declanșate, ulterior, la solicitarea mea au confirmat distrugerile, abuzurile și încălcarea legii. Am prezentat situația în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, încă din vara anului trecut, iar colegii senatori (din toate partidele) s-au putut convinge singuri despre cât de mari sunt abuzurile și distrugerile din parc, inclusiv în zone cu păduri virgine incluse în UNESCO.

ROMSILVA responsabilă (ca administrator) de toate acestea a primit notificare de punere în întârziere, cu termen de 30 de zile), din primăvara anului trecut, pentru faptul că nu a trimis spre aprobare planul de management al parcului. La finalul acestui termen, Ministerul Mediului avea obligația să rezilieze contractul de administrare cu Romsilva. Nu a făcut-o nici fostul ministru PSD Ioan Deneș, nu o face nici actualul ministru PNL Costel Alexe. Asta chiar dacă, actualul ministru, a promis ferm, și la prima audiere, în toamna anului trecut, și la cea de săptămâna trecută că va aplica legea!

Tot ceea ce a făcut până acum domnul ministru a fost să-mi transmită un răspuns oficial, în luna decembrie a anului trecut, în care repetă minciuna pe care mi-a transmis-o și fostul ministru PSD Ioan Deneș: că trimiterea spre AVIZARE la APM a planului de management, ar echivala cu trimiterea spre APROBARE la Minister. E total fals și fără acoperire legală! Pentru a ieși din întârziere, planul de management trebuie să ajungă în faza de aprobare, nu de avizare, pentru că o altă interpretare ar fi absurdă: ar însemna că poți trimite orice aberație la avizare (cum a făcut Romsilva), că ori ți-o avizează, ori ți-o resping (pentru că e o aberație) nu contează: poți continua să faci ce vrei în parc, fără plan de manegement.

Încălcarea promisiunilor făcute de domnul ministru Costel Alexe e extrem de gravă. Când anchetele demonstrează distrugerea parcului din cauza încălcării legilor; când nu există nicio sancțiune după ce cazul a ajuns în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, când ministrul Mediului, promite în cadrul a două audieri publice că în Semenic se va aplica legea, dar acest lucru nu se întâmplă, când petiții cu zeci de mii de semnături pentru salvarea parcului sunt ignorate, când domnul ministru numește director interimar la Romsilva una dintre persoanele direct responsabile de ceea ce se întâmplă în PNSCC, care credeți că va fi reacția prădătorilor pădurilor României?

Vă spun eu, domnule ministru: se vor simți încurajați să încalce legea mai departe. Se vor simți protejați de la cel mai înalt nivel. Vor căpăta sentimentul impunității! Și nu vor simți nicio presiune, dar absolut nicio presiune pentru a respecta legea! Asta vă doriți, domnule ministru Costel Alexe?

Și, din păcate, înțeleg că situația este și mai gravă decât atât! V-am solicitat (și ați promis public) că veți implementa, prin hotărâre de guvern (HG), Hărțile INSPIRE, privind limitele ariilor naturale protejate din România, așa cum au fost ele stabilite în cadrul unui proiect european de aproximativ 10 milioane de euro. Înțeleg că discuțiile de la minister, legate de aceste hărți, merg către modificarea lor agresivă. Printre altele, ar fi vizate rezervațiile naturale și științifice din Parcul Național Semenic - Cheile Carașului, dar și alte rezervații (precum cea de la Turda, unde proiectul imobiliar susținut de un primar proaspăt transferat de PNL de la PSD vrea să intre direct în rezervație).

Acesta este motivul pentru care refuzați să aplicați legea în Semenic? Pentru a avea timp să hăcuiți limitele stabilite în proiectul INSPIRE, chiar cu riscul de a fi luați la rost de OLAF pentru milioanele de euro decontate deja de Comisia Europeană? Vă asumați o anchetă a anti-fraudei europene pe această temă (că la CE s-a raportat că obiectivele - inclusiv implementarea hărților - au fost îndeplinite)?

La final, am o întrebare și pentru domnul președinte al PNL, Ludovic Orban, și pentru noul prim-ministru desemnat, Florin Cîțu: cum vă așteptați să votez, eu și colegii mei, dacă domnul Costel Alexe va ajunge pentru a treia oară să fie audiat în Parlament pentru funcția de ministru al Mediului, după ce, în mod flagrant, și-a încălcat promisiunile făcute în primele două audieri?

Aici, una dintre petițiile Declic pentru Salvarea Parcului Național Semenic - Cheile Carașului, pentru semnat și dat mai departe: https://facem.declic.ro/campaigns/salvam-parcul-national-semenic

Comentarii

Foarte trist... Trebuie sa ne

Foarte trist... Trebuie sa ne implicam toti daca vrem sa salvam padurile patriei.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.