Mihai Goțiu: O VICTORIE ȘI UN VOT PENTRU ISTORIE: ÎNFIINȚAREA DNA-ului PĂDURILOR!

preluare mihai goțiu face book

 Legea a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare. Și o emoție pe care nu o voi uita

Recunosc că, astăzi, în Senat, mi s-a pus un nod în gât și era să-mi dea lacrimile, în timpul dezbaterilor finale pe legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu - DIIM (sau ”DNA-ul Pădurilor”, numele sub care propunerea pe care am inițiat-o împreună cu colegii din USR a fost preluată de presă).

Chiar dacă aveam în față discursul pregătit și repetat, n-aveam cum să nu mă gândesc la implicarea, de ani buni, a tuturor celor care luptă pentru păduri, pentru ape și aer curat în România. La miile de oameni cu care am ieșit în stradă, pentru prima dată pentru păduri, în mai 2015. Și câți ne-au spus, atunci, că ”n-aveți nicio șansă!”. La fetițele, de doar câțiva anișori, ale pădurarului ucis, toamna trecută, în Maramureș, în timp ce încerca să-i oprească pe hoți.

În urmă cu doar câteva săptămâni, după un atac cu topoarele asupra altui apărător al pădurilor din Suceava, Tiberiu Boșutar, tânăra soție a pădurarului Liviu Pop mi-a trimis înregistrări video tulburătoare cu fetițele ei, plângând și întrebând unde e tatăl lor și de ce nu se întoarce acasă. ”Cine l-a ucis? De ce a murit? A meritat sacrificiul lui?”, sunt întrebările mistuitoare cu care vor crește aceste fetițe.

Nu stă în puterea noastră să le aducem tatăl înapoi. Dar stă în puterea noastră să ne asigurăm că vor trăi într-o țară mai sănătoasă, într-o țară cu păduri, munți, aer și ape curate. O țară așa cum și-a dorit tatăl lor pentru ele, atunci când a murit apărând pădurile.

Da, astăzi, mi s-a pus un nod în gât în timpul dezbaterilor din Senat. Pentru că, mai mult ca niciodată, am simțit că nu am intrat în zadar în politică. Am simțit că ține doar de noi - atât de cei care am ajuns în Parlament, cât și de cei care ne-ați susținut și ne susțineți - să schimbăm lucrurile. Să construim, împreună, țara la care visăm.

Lupta pentru salvarea pădurilor, a apelor și pentru un aer mai curat în România, adică pentru un viitor mai sănătos pentru copiii și nepoții noștri, nu e nici pe departe încheiată. Dar majoritatea covârșitoare cu care a fost adoptată legea (119 voturi ”pentru” și 11 abțineri) arată că voința voastră (și a noastră, a celor care vă reprezentăm) nu mai poate fi ignorată.

Dincolo de efectele de fond ale înființării DIIM, votul covârșitor ne arată asumarea, la cel mai înalt nivel, că protecția mediului reprezintă o prioritate națională. Iar acest lucru reprezintă o victorie uriașă!

Peste ani, sper ca fetițele pădurarului ucis în Maramureș să aibă motive să zâmbească și să se poată bucura de o țară cu păduri, ape și aer curat. Dacă, împreună, vorm reuși să facem asta, înseamnă că ne-am făcut datoria, fiecare dintre noi, până la capăt.

Cu 119 voturi ”pentru” și 11 abțineri, legea pe care am inițiat-o împreună cu colegi din USR pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu - DIIM (sau ”DNA-ul Pădurilor”) a fost adoptată, astăzi, de Senatul României și merge la promulgare!

 

Ilustrație preluată de pe you tube.com creditată de greenpeace România

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.