Guvernul îşi asumă răspunderea pe reorganizarea ţării. VEZI CAPITALELE CELOR 8 JUDEŢE!

preluare Stiri.Rol.ro


Guvernul isi va asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete, a anuntat, astazi, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a precizat ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi, transmite MEDIAFAX. 


Potrivit actului normativ, Romania nu va mai avea 41 de judete, ci doar opt, ale caror capitale vor fi: Cluj Napoca, Brasov, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Ploiesti si Bucuresti.


Ioan Oltean a declarat astazi ca Romania este impartita teritorial in temeiul unui act normativ adoptat in 1968 si din 1990 incoace nimeni nu a fost interesat sa genereze o modificare a acestuia, tara fiind tributara aceleiasi forme de organizare teritoriala consacrata de regimul comunist.

Potrivit lui Oltean, formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absortie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora, mai scrie MEDIAFAX

"Credem ca o tara cu opt judete pe cele opt regiuni de dezvoltare economica ce sunt deja consacrate, chiar daca ele nu au personalitate juridica, va reusi ca, in perioada 2012-2013-2014, cand Romania mai are inca zece miliarde de euro de absorbit de la UE, sa se ridice gradul de absortie a fondurilor, sa creasca calitatea strategiilor si a lucrarilor de dezvoltare zonala si regionala. E un proioect extrem de ambitios si care, daca intr-adevar se va realiza si actuala majoritate se va plia pe el si-l va sustine, va produce o modificare de fond in viata de zi cu zi a Romaniei", a spus Oltean.

El a mai spus ca, pana la sfarsitul acestei luni, actuala majoritate vrea ca Guvernul sa adopte un act normativ in acest sens prin asumarea raspunderii.

Oltean a adaugat ca PDL si actuala majoritate vor ca viitoarele alegeri din iunie 2012 sa aiba loc pe noua formula administrativ-teritoriala cu opt judete.

"Dorinta noastra este ca viitoarele alegeri care vor avea loc in iunie 2012 sa se realizeze pe noua formula administrativ teritoriala. Cand spun «noi» ma refer la PDL si la actuala majoritate. Vom incerca sa adoptam legea prin angajarea raspunderii Guvernului pe act normativ", a spus Oltean.

Întrebat daca este luata deja o decizie in acest sens, Oltean a raspuns ca este inca la faza de discutie.

"Nu e hotarare unanim luata. E la faza de discutie, aceea de a incerca sa adoptam pana la sfarsitul acestei luni proiectul de lege care vizeaza modificarea legii de impartire administrativ-teritoriala prin angajarea raspunderii de catre Guvern. Eu cred ca nu exista elemente care sa conduca spre blocarea initiativei actualei majoritati, dar atat timp cat nu suntem in faza unei hotarari finale putem pune si o asemenea idee in discutie", a spus el.

Întrebat de ce nu s-a facut niciun referendum sau macar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor, Oltean a raspuns ca acestea sunt "artificii" in masura sa blocheze sau sa amane reforma.

În plus, liderul PDL a afirmat ca Europa nu a cerut reorganizarea teritoriala a Romaniei, dar a criticat-o pentru modul in care se face absortia fondurilor europene.

"Europa nu ne-a cerut (reorganizarea teritoriala a Romaniei-n.r), dar ne critica pentru modul in care se produce absortia fondurilor europene. Europa constata ca fondurile UE se absorb extrem de lent si ineficient si ca printre cauzele care genereaza acest fenoment este si ca faptul ca sunt proiecte locale de mici dimensiuni si nu proiecte de anvergura de nivel regional. E o solicitare care in mod indirect a fost adresata Romaniei si nu in mod direct spunandu-ne ca daca nu avem opt sau zece regiuni, absortia fondurilor UE inceteaza", a declarat Oltean.

El a adaugat ca reorganizarea regiunilor presupune modificarea altor zeci de acte normative, intrucat vor avea loc modificari de anvergura urmand sa se ajunga la opt prefecturi, opt inspectorate de politie, etc.

"Toate aceste servicii deconcentrate ale ministerelor se vor diminua de la 41 la opt, ceea ce inseamna o modificare extrem de importanta a legislatiei in vigoare. Ceea ce urmarim cu prioritate este ca serviciul public sa fie adus cat mai aproape de cetatean, a da cetateanului certitudinea ca, prin reorganizarea administrativ teritoriala, lui i se usureaza viata de zi cu zi", a afirmat liderul PDL.

Acesta a dat asigurari ca foarte multe din atributiile consiliilor judetene si ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primarii, in asa fel incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se deplaseze la noile resedinte de judete.

Presedintele Traian Basescu ceruse Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie.

El aprecia ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare.


Mai multe detalii despre cum vrea PDL sa reorganizeze tara, aici

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.