Gelozia înseamnă iubire?

 “Gelozia: acel Dragon care nimiceşte iubirea sub pretextul că o menţine vie.”
(Havelock Ellis)

 

De unde apare gelozia? Ce înseamnă ea într-o relaţie de cuplu? Si cum poate afecta relaţiie de cuplu? Sunt doar câteva întrebări ce vizează acest fenomen complex care este gelozia. Iubim, deci suntem si geloşi, căci după cum se spune „unde este iubire, trebuie să fie şi puţină gelozie”. Oare aceasta să fie reţeta? Ce se întâmplă cu relaţiile în care gelozia face ravagii, când oamenii simt că nu mai au spaţiu, libertate, că sunt mereu suspectaţi fără niciun motiv, că o privire poate fi interpretată şi poate duce la mari neînţelegeri. Văzută din exterior, gelozia nu este niciodată un sentiment „frumos”. Iar reacţiile la gelozie pot fi de milă, lipsă de înţelegere sau chiar groază, în cazuri extreme. Oare suntem geloşi pentru că nu iubim suficient, pentru ca nu ştim să avem încredere în celălalt, sau pentru că nu ne iubim pe noi înşine, şi credem ca partenerul ar putea fi atras oricând de cineva mai bun, mai inteligent, mai frumos? Sau poate am avut relaţii care au eşuat, poate ne-a fost înşelată încrederea, poate am fost abandonaţi în copilărie, şi din teama de a nu fi din nou abandonaţi, încercăm din răsputeri să ţinem iubitul, iubita alături de noi.
Gelozia înmugureşte în multe relaţii, mai devreme sau mai târziu, ar fi frumos să nu apară niciodată şi să nu afecteze comunicarea, deschiderea dintre cei doi parteneri, dar în realitate nu se întâmplă tocmai aşa. Şi vedem cupluri care se destramă, pentru că el sau ea nu mai pot îndura crizele de gelozie, sau există şi cupluri care se menţin, dar suferă din acaestă cauză. La persoana geloasă apare o nevoie şi dependenţă maximă de partener, care este unica persoană importantă.
Gelozia nu este decât o umbră palidă a iubirii. Pentru că atunci când iubim, îi respectăm libertatea celuilalt, îl respectăm în primul rând pe el ca om, ca individualitate, stim că este o persoană matură, care acum a ales să fie alături de noi, dar dacă mâine va alege să plece, este la fel de liberă să facă asta. Şi totodată este foarte important să ne iubim, să ne respectăm pe noi înşine, pentru că gelozia ne afectează nu doar relaţia cu partenerul, ci şi relaţia cu propria persoană. Este o mare povară să fii gelos. Gelozia aduce întuneric în relaţie, şi nu lumină. Cum spunea Shakespeare: „O, feriţi-vă de gelozie, monstrul cu ochi verzi, ce-şi plăsmuieşte El singur hrana lui.”
La urma urmei ce putem câştiga de pe urma geloziei? Gelozia nu ar trebui să apară într-o relaţie matură, asumată de două persoane, bazată pe încredere si respect reciproc, si plină de iubire. Sunt şi persoane care consideră gelozia drept o dovadă de iubire. Vă simţiti bine dacă vedeţi că partenerul este gelos? Este o confirmare a dragostei pe care v-o poartă? Dacă nu arată că e gelos, consideraţi că este indiferent, dezinteresat?
Sunt multe întrebări la care trebuie să ne răspundem. Este important să ne cunoaştem pe noi înşine şi să conştientizăm că gelozia nu poate fi depăşită fără a o înţelege în prealabil şi fără a ne schimba.
Va dorim relaţii lipsite de gelozie şi pline de iubire autentică.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.