Furăciunile ”băieților deștepți” de la Dealul Negru date în fapt de jurnaliștii bătuți la Panaci

 Reportajul anchetă al jurnaliștilor de la Recorder, dat publicității zilele trecute a adus probe indubitabile privind motivul pentru care cei patru angajați ai Ocolului Silvic Dealul Negru, ajutați de încă cel puțin 16 haidamaci au avut porniri criminale la adresa jurnaliștilor însoțiți de ecoactivistul Tiberiu Boșutar, la mijlocul lunii septembrie. Tot din film rezultă că ceea ce bănuiam și am emis ca ipoteze de lucru în materialele noastre, privind scopul pentru care au fost snopiți în bătaie cei trei tineri este ADEVĂRAT! S-a pus în fapt, practic, o ”tentativă de omor” la adresa celor care au îndrăznit să caute în pădurile tot mai puține și mai rare explicația averilor silvicanilor, a conturilor acestora din bănci și, nu în ultimul rând a agresivității acestora asupra oricui îndrăznea să le ”strice afacerile” ”acoperite legal?!


Metoda accidentalelor


Controalele ulterioare bătăi de la Panaci, din 16 septembrie, în care au fost implicați, cel puțin 20 de haidamaci, între care cel puțin 4 silvicultori, cercetați sub control judiciar, făcute de delegații de la Garda Forestieră Suceava, ”obligați” de descoperirile scoase la iveala internetului de către jurnalistul de investigații Alex Nedea, la nici o sptămână de la bătaia din pădurea de la Panaci, au confirmat ceea ce fusese deja descoperit jurnalistic: Furăciunile!!! Am scris despre aceste aspecte și vom mai scrie, probabil. Având în vedere că aproape toate pădurile proprietate privată, grănicerească sau composesorală sunt ”bătute” cu marca!!! Așa îmi mărturisea un om care a îndrăznit să meargă în pădure și să caute răspunsuri la atâtea și atâtea întrebări, aparent fără răspunsuri? Că sunt marcate! Cum se face că, deși nu apar, teoretic în acte, că ar fi tăiate, pădurile României dispar, mai ceva ca dacă ar fi lovite de roiuri apocaliptice de ”lăcuste”? Din reportajul anchetă al celor de la Recorder, dar și din rapoartele Gărzii Forestiere Suceava și Cluj au venit răspunsurile!!! Metoda prin care silvicanii au ”ras” pădurile, în special cele aflate în proprietate privată a unor entități organizaționale sau persoane fizice este METODA ACCIDENTALELOR!!! Adică, băieții deștepți din silvicultură, indiferent câte școli au făcut sau nu, AU FURAT LA GREU!!! CUM? Am mai explicat cum, dar o mai facem până când înțelege tot poporul fraierit. După predarea către ocoalele silvice a documentelor privind încheierea exploatărilor în partizile deschise pentru exploatarea doborâturilor de vânt, așa numitele accidentale, silvicultorii chitiți pe bani fără număr, treceau la tăiatul arborilor frumoși, înalți, sănătoși și VALOROȘI pe piața neagră a achizițiilor de lemn! Aceștia erau ochiți cu mult înainte! Că, s-a ajuns până acolo, încât accidentalele nici nu mai erau scoase din păduri, că nu ”rentează”, dar figurează ca fiind exploatate, cui îi pasă? Silvicanilor? Nici vorbă! Lor le pasă doar să nu afle presa și de la presă poporul fraierit despre ce fac ei în pădurile, chipurile administrate și păzite de ei! Păzite să nu ajungă în ele proprietarii, presa, oamenii care gândesc și pot pune întrebări!
Așa că, amenințările cu moartea la adresa lui Boșutar, a lui Mihai Dragolea și a lui Mocanu, care au fost aduse la cunoștința milioanelor de români prin intermediul filmărilor din care rezultă cu asupra de măsură tentativa de suprimare a vieții lui Boșutar și a celor care l-au însoțit în pădurea de la Panaci, Suceava, în 16 septembrie, 2021, SUNT CLARE, și trebuie încadrate ca atare!!!
În ce privește responsabilitățile personalului angajat în structurile gărzilor forestiere din Suceava și Cluj, care ”ajutat” de societatea civilă, adică de români, prin intermediul jurnaliștilor bătuți la Panaci, a sătenilor de la Telciu, care au mers zi de zi alături de comisarii de la GF Cluj pentru a verifica partizile exploatate de OS Telciu RA pe anul 2020 și a românilor din afara granițelor, care au susținut moral, dar nu numai, pe ”combatanții” din cele două puncte fierbinți ale jafului din păduri, acestea sunt clare și potrivit comunicatelor de presă, au fost luate în serios!


Garda Forestieră Suceava salvată de clopoțelul lui Nedea?! 5 Hectare lipsă!


În ce privește Garda Forestieră Suceava, deși inițial părea că acoperă furăciunile unor angajați de la OS Dealul Negru, instituție a cărei sediu se află în comuna Cetate, localitatea Orheiul Bistriței, condusă de un șef de ocol bistrițean ( ing. Rareș Moga) și de un CA alcătuit din bistrițeni, în speță primari pesediști din comunele limitrofe de Cetate, din comunicatele de presă pe care le-a dat publicității începând cu finalul lunii septembrie, lucrurile par a merge pe făgașul LEGAL! Adică, după ce Alex Nedea le-a dat cu subiect și predicat că, da, SE TAIE ILEGAL și le-a mai și arătat cum și unde, adică le-a agitat clopoțelul, șefii GF Suceava s-au pus pe treabă și se poate spune că, acum, controalele sunt pe bune, nu știm dacă în totalitate, iar prejudiciile constatate sunt reclamate la structurile parchetelor în jurisdicția cărora se află faptele.
Astfel, potrivit celui mai recent comunicat de presă al GF Suceava, dat publicității la 26 octombrie, potrivit site-ului structurii amintite, în urma controalelor care au avut loc după recenta descindere a jurnaliștilor de la Recorder, în pădurile de la Panaci și Dârmoxa, însoțiți de cei trei tineri bătuți cu sălbăticie, așa cum se poate vedea din filmarea publicată de Recorder, respectiv între 1 și 22 octombrie, în pădurile administrate și păzite de silvicultorii de la Dealul Negru au fost identificate sufrafețe mari de pădure ”defrișată”... Toate bucățile adunate totalizând 5 hectare, potrivit comunicatului de presă, la care facem trimitere. Această suprafață, ce reiese din același document citat, va trebui să fie împădurită de silvicultorii bistrițeni de la Dealul Negru! Numai că, nu se știe dacă se vor prinde arborii plantați, și mai les când vor atinge maturitatea?! Cine pătește funcțiile pe care acei arbori tăiați o aveau în susținerea cu oxigen a atmosferei și mai ales funcția lor de a proteja împotriva încălzirii globale și de a împiedeca și diminua producerea fenomenelor extreme, atât de frecvente în ultima vreme? Cui îi pasă de vitorul tot mai ”negru” care se ițește din pădurile jefuite de acești adevărați ”criminali” de păduri și ucigași ai viitorului românilor?!Cui?


Mafia Lemnului: Ce se ascunde în spatele atacurilor din pădurile Bucovinei


Acesta este titlul sub care reportajul anchetă a jurnaliștilor de la Recorder a fost oferit publicității. Redăm integral textul de introducere al curajoșilor și intransigenților băieți, alături de care regizorul și jurnalistul clujean Mihai Dragolea și activistul civic Tiberiu Boșutar au revenit în locurile în care au fost bătuți cu o cruntă furie și cu dorința de a li se ”curma viețile”, așa cum rezultă din imaginile CU SUNET, care vorbesc de la sine, și care redau amenințările cu moartea ce le-au fost adresate!!!
”La mijlocul lunii trecute, un incident extrem de grav petrecut într-o pădure din Bucovina a devenit subiect de breaking news pe televiziuni și a ajuns până în presa internațională. Un activist de mediu și doi jurnaliști care filmau un documentar despre tăierile ilegale de lemn au fost agresați de un grup de indivizi printre care se aflau și silvicultori ai Ocolului Silvic Dealu Negru.

Unul dintre jurnaliști a fost lovit atât de tare încât și-a pierdut cunoștința, iar activistul Tiberiu Boșutar a fost bătut și umilit, fiind dezbrăcat în pielea goală sub amenințarea toporului.

Este ultima dintr-un lung șir de agresiuni pe care mafia lemnului din zonă le-a îndreptat împotriva celor care încearcă să documenteze tăierile ilegale. Bucovina seamănă tot mai mult cu o zonă în care clanurile implicate în exploatări forestiere se ridică deasupra legii, iar autoritățile nu fac nimic pentru a stopa acest fenomen.

La scurt timp după atac, am plecat în Bucovina să aflăm ce aveau de ascuns cei care au reacționat cu o asemenea agresivitate la adresa jurnaliștilor și a activiștilor de mediu.” Detalii, de-a dreptul horror puteți afla din reportajul anchetă distribuit de Recorder pe site-ul oficial și pe you tube și, preluat de foarte multe publicații online și televiziuni românești și străine, între care și zoarul-bn.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.