Consilierul USR Nicolae Păvălean face un demers pentru salvarea fostei biblioteci județene

primim la redacție

 Aflată într-o stare încă bună, clădirea fostei biblioteci județene din Bistrița, strada Gării nr 2, gard în gard cu Trezoreria, pare se urmează a fi demolată de către proprietarul care a obținut-o prin retrocedare, urmând ca în locul acesteia să ridice un bloc cu 10 etaje?! Blocarea planurilor proprietarului și achiziționarea acesteia de către municipiu ar putea deveni soluția salvatoare pentru  clădirea, construită în primii ani ai sec. XX. Păstrarea și reabilitarea ei depind însă de decizia unei instanțe de judecată, chemată să tranșeze litigiul dintre proprietar și Direcția pentru Cultură BN.  Faptul că, un consilier municipal a inițiat o petiție pentru salvarea clădirii, plus expertizele cerute de reprezentanții MC ar putea-o salva! Am semnat petiția inițiată pentru salvarea clădirii! Florica Dura

 

Situată pe strada Gării, la nr. 2, clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic a găzduit pentru o perioadă lungă de timp Biblioteca Județeană înființată în anul 1951.
Potrivit istoricului de artă Vasile Duda, cladirea este "o construcție istorică ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau. Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului - demolarea acestui imobil nu ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar demolarea acestuia ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate" ..."Demolarea în totalitate este o acțiune ireversibilă cu consecințe grave pentru această zonă de la limita centrului istoric, practic odată destructurat acest nucleu unitar o să existe argumente tot mai multe pentru demolarea întregului front de est de pe această stradă a orașului."
Includerea în lista monumentelor istorice a unei clădiri cu valoare patrimonială importantă, nu aduce un beneficiu proprietarilor care de cele mai multe ori evită acest lucru tocmai pentru a putea face modificări ale clădirii după bunul lor plac sau mai rău, demolează clădirea și construiesc altceva în locul ei pentru a avea un profit cât mai mare.

Este argumentul forte al inițiatorului, inclus în textul petiției.

Comentarii

Da

Da

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.