Castelul Teleki de la Posmuș a fost confiscat de PSD BN? Ca să știm și noi!

preluare face book Roxana Pașc

Oripilată de halul golănesc în care a avut loc inaugurarea Castelului Teleki de la Posmuș -după reabilitarea costisitoare-  consilierul PNL de Șieu Roxana Pașc a făcut o postare pe pagina sa de face book în care relatează cu lux de amănunte umilirea invitaților, dar mai ales umilirea fără seamăn a primarului comunei în care a avut loc evenimentul confiscat de PESEDE: ȘIEU!!! Am aflat cu aceasă ocazie că, primarul care a generat punerea la dispoziția Consiliului Județean BN, atât a terenului cât și ruinelor fostului castel, se numește Ionuț Cifor și a rezemat o ușă, undeva în fundul sălii în care pesedimea s-a dat în stambă, asistată, cu satisfacție de oficialii unguri și pupincuriștii lor de serviciu, atât de la Guvern cât și de la județ. Am fost invitată și eu la ”ceremonia” cu pricina, dar din fericire am avut alt program și nu am fost nevoită să asist la ridicolul situației în care, tot felul de neica nimeni s-au împăunat cu reabilitarea unui castel, în care, înainte de grănicerizarea a peste jumătate din comunele năsăudene și a 7 de pe Valea Șieului, respectiv 1762, a funcționat chiar și o închisoare, în care românii, așa numiții valahi, erau închiși de către migratorii unguri și coloniștii sași atunci când nesocoteau poruncile uzurpatoare! M-a ferit Bunul Dumnezeu să asist la un asemenea eveniment, de glorificare a uzurpatorilor! Fie ei și proveniți din fostul PCR, astăzi Pesede? Costurile oficiale, de recontrucție și reabilitare, cică s-au cifrat la 5,2 milioane de euro, bani europeni. Nu am aflat cât a fost șpaga și nici cine a luat-o? Nota red.

Iată ce scrie Roxana Pașc:

CÂND PSD UL MURDĂREȘTE ISTORIA SAU FIASCO UL DE LA CASTELUL TELEKI
Toți care ne am născut aici , la Șieu , am crescut ascultând legendele despre castelul Teleki de la Posmuș si despre cum ar fi fost el legat printr-un tunel secret de un alt castel , de la Șieu , al împărătesei Maria Tereza .Castel care , între timp, a fost transformat în școală.
Poveștile despre castel s au împletit, în copilăria noastră, cu alte povești spuse de bunicii noștri, despre vremurile grele trăite de ei in copilărie, pe vremea ocupației maghiare. Povești despre cum erau bătuți la școală dacă erau prinși vorbind românește. Povești despre cum erau obligați să scrie doar în limba maghiară. Povești despre cum n aveau voie, ca orice copii, sa se certe cu copiii maghiari, că era vai de ei apoi ..
Povești dintr o altă lume .O lume care tinerilor de azi le e necunoscută si despre care nici nu stiu c a existat.
A trecut timpul, contele e oale si ulcele si statul român a cheltuit bani de i a restaurat castelul. Nu contează că bisericuța ortodoxă veche de la Șieu, în care au fost botezați bunicii și strabunicii noștri, stă să cadă .Pentru ea Ministerul Culturii n a găsit bani. Are , sărăcuța, sute de ani , si a fost martora tăcută a bucuriilor si tristetilor puținilor români care au trăit aici în acele vremuri tulburi, intr un sat dominat numeric de maghiari si sași .Dar ea nu mai contează pentru onor autoritățile statului român. Statul e ocupat sa reconstruiasca imobilele grofilor si conților maghiari. Că asta se face, se reconstruiesc, nu se renovează, ca s toate la faza de ruină totală. Ehei , si ce concerte se pot ține prin curțile lor...Ce Untolduri locale...Ce bairamuri, ce distractie...Morții cu morții si viii cu viii . Doar pentru morti mai bat clopotele vechii noastre bisericuțe din deal , de la Șieu. Mai bat un pic , cat mai pot , până se prăbușește biserica .Că nu intereseaza pe nimeni. N are curte suficient de mare sa tii în ea vreun Untold sau vreun Electric Castle...
Să nu uit, mai avem un castel la Șieu, al unui grof, de data asta .Functioneaza primăria în el .
Se pare că tare drag le a fost Șieul, de si au facut pe aici toți castele..
Si azi , la deschiderea porților castelului Teleki, ne am dus sa l ascultam vorbind pe Kelemen Hunor .Nu i ironică istoria?...
Aș fi vrut ca azi sa fie un altfel de eveniment. Unul istoric, că asta e conotația de azi a castelului. Sau asa ar fi trebuit să fie. În loc de asta , ne am trezit ca luăm parte la un eveniment confiscat politic în mod grosolan de către PSD .
Lângă microfon, înșirați ca mărgelele pe ață, toți politicienii si politrucii județeni PSD en titre sau în devenire.
Radu Moldovan ,PSD apoi , lângă el, primarul Becleanului ,PSD , parlamentarii Gruia si Suciu, PSD , Monica Sasarman, secretar de stat PSD , senatorul Deneș, PSD , Decsei Attila , subprefectul PSD ului unguresc.
Absent , cu desăvârșire, de acolo, primarul Șieului , care ar fi trebuit să se afle de drept acolo, cu tricolorul la piept, deoarece în UAT ul pe care l păstorește s a desfășurat evenimentul. Primarul a stat undeva pe la intrarea în curte, ca un simplu spectator , ca un anonim nebăgat în seamă. Deși mie mi s ar fi părut normal ca el să fie unul dintre vorbitori si sa spuna un cuvânt de bun venit, ca gazdă.
Între invitați, o pleiadă de primari pesediști din UAT urile județului. Doar pesediști.A fost cumva un eveniment al PSD ului ? Că așa a părut. De ce fac ce fac politicienii si murdaresc orice lucru în care si baga nasul ? De ce confiscă orice eveniment care e potențial aducător de voturi? De ce nu se termina odată lăcomia asta a lor ? De ce nu se pot gândi macar o data la altceva în afară de voturi si viitoare alegeri? ..
Sunt intrebari retorice, oricum.
Spre final, președintele CJ a mulțumit unui ministru pentru cooperare etc .Niciun cuvânt adresat Consiliului Local Șieu care, în urma cu 3 mandate, a cedat castelul si terenul aferent lui Consiliului Județean, pentru a putea accesa fonduri europene.
După modul absolut jenant în care a fost ignorat primarul comunei Șieu, Consiliul Local, directoarea școlii de la Șieu , care cred ca nici n a fost invitată la eveniment, am inteles exact cum se simt românii din Harghita și Covasna acasă la ei,ca musafirii. Cam asa ne a făcut pe noi azi sa ne simtim organizatorul evenimentului. Nu stiu cine s a ocupat de tot, dar de maine ar trebui să fie șomer .Pentru ca pana si un staroste sătesc de nunți ar fi facut o treaba mai bună .

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.