Grupare infracțională care opera în BN destructurată de DIICOT. Șase persoane reținute

preluare you tube.com

 Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, trafic de droguri de risc și mare risc, efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de minori, trafic de persoane și braconaj.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, trafic de droguri de risc și mare risc, efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de minori, trafic de persoane și braconaj.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2021 – august 2023, în județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit și ar fi acționat un grup infracțional organizat, având drept scop procurarea, deținerea și folosirea fără drept a unor arme letale.

Sub coordonarea liderului grupului, cunoscut în comunitate ca având experiență în domeniul vânătorii, bănuiții ar fi participat la partide de vânătoare neautorizate, unde ar fi folosit și armele deținute ilegal.

O parte dintre membrii grupului ar fi procurat droguri de risc pentru consum propriu, dar și pentru a le oferi cu titlu gratuit unor persoane din anturaj.

În aceeași cauză, în perioada 2021 – 2022, s-ar fi constituit un alt grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale atât prin comercializarea de droguri de risc, droguri de mare risc și de substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive cât și prin exploatarea unor persoane, inclusive minore, aflate în situații vulnerabile, pe care le-ar fi recrutat, adăpostit și determinat să practice prostituția.

Comercializarea drogurilor și substanțelor psihoactive s-ar fi realizat în incinta sau în proximitatea unor unități de cazare și alimentație publică, situate într-o zonă turistică a județului Bistrița-Năsăud, precum și la evenimente private desfășurate în astfel de locații.

La petrecerile organizate, bănuiții ar fi pus la dispoziția invitaților droguri de risc și de mare risc și ar fi asigurat prezența persoanelor vătămate, inclusiv minore, consumatoare de droguri, pe care le-ar fi exploatat, obligându-le să practice prostituția în schimbul unor sume de bani însușite ulterior de membri grupului.

Probele administrate au relevat existența unor conexiuni între membrii celor două grupuri, în sensul că o parte dintre bănuiți s-ar regăsi în structura ambelor grupuri infracționale.

Au fost puse în aplicare 27 de mandate de percheziție domiciliară, în locații din județul Bistrița-Năsăud, fiind descoperite și ridicate 11 arme letale cu destinația vânătoare, din care 2 deținute fără drept (una provenind din contrabandă și una confecționată artizanal), 3 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute fără drept, una fiind provenită din contrabandă, un amortizor pentru armă letală, o arbaletă, 68 de cartușe pentru armă letală deținute fără drept.

 

 

 

Tot în urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 dispozitive night-vision, un dispozitiv cu termoviziune, o grenadă de manevră, 190 de kilograme de carne de vânat, 25 de trofee, 3 blănuri de animale sălbatice, 20 de telefoane mobile, diferite înscrisuri, sume de bani, bijuterii și diferite cantități de droguri de risc.

La data de 10 august a.c., a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă, a șase dintre bănuiți, pentru alți zece, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud dispunând măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

În cursul aceleiași zile, propunerea formulată de către procurori a fost admisă, fiind dispusă arestarea preventivă, pentru cei șase bănuiți.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.