Update:Soarta MHC-urilor din Parcul Naţional Munţii Rodnei încă nu s-a decis. CAT al APM BN a solicitat completarea dosarelor şi programarea dezbaterilor publice

Şeful Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Ştefan Ioachim Mureşan a declarat pentru ziarul-bn.ro, că, în şedinţa de mîine, miercuri 9 iunie, Comisia de Analiză Tehnică a instituţiei pe care o reprezintă, va stabili ce documente mai sînt necesare în dosarul proiectului microhidrocentralei de pe Anieşuri, cît şi datele calendaristice la care vor fi re-programate dezbaterile publice privind impactul asupra mediului înconjurător, atît în cazul mult mediatizatului proiect Anieş, dar şi în cazul MHC-ului de la Valea Vinului. Specialistul bistriţean în protecţia mediului a precizat: "Noi considerăm că, nici una dintre dezbaterile publice pentru proiectele de microhidrocentrale, programate pentru 1 iunie-Anieş şi 3 iunie Valea Vinului-Rodna, nu au fost organizate cum ar fi trebuit pentru ca opinia publică să fie corect informată. În acest context, vom solicita re-programarea dezbaterilor şi, corecta informare a publicului, pentru ca la aceste întîlniri, să poată participa cît mai multe persoane interesate în protecţia mediului.

O a treia hidrocentrală în PARC

Potrivit datelor din dosarul înregistrat la APM cu nr. 11726 din 18 decembrie 2009, prin care reprezentantul firmei Elcata din Braşov, solicită eliberarea acordului de mediu, pentru construirea unei prize de apă pe rîul Cormaia, Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol,  a răspuns în ianuarie 2010 că: în urma introducerii coordonatelor în sistem Stereo 70 furnizate de firma solicitantă, pentru captarea Cormaia, rezultă că, aceasta se află amplasată în PNMR, rezervaţie a Biosferei, sit de importanţă comunitară pentru habitate şi specii, şi arie de protecţie specială avifaunistică. 

Referitor la acest aspect, şeful APM BN, Mureşan a spus că în acest dosar, care se constituie în al treilea caz de solicitare pentru construcţia unei microhihrocentrale în PNMR, s-a cerut realizarea unui studiu de impact şi completarea dosarului, urmînd ca şi acest dosar să fie analizat de CAT APM, pentru a se lua o decizie, dar la o altă şedinţă.

APNMR şi Eco Rodna fac lobby pentru o microhidrocentrală la Valea Vinului

Atît Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, mînărită de Doina Jauca, cît şi Eco Rodna, ong condus de biologul angajat al APNMR Claudiu Iuşan, şi în care clanul Jauca este bine reprezentat, se întrec de cîteva zile în emiterea unor comunicate de presă în care explică pentru „proştii” din opinia publică, cît haram ar putea face în Parcul Naţional Munţii Rodnei, microhidrocentrala de pe Anieş, pe care Consiliul Ştiinţific al PNMR în frunte cu cei doi, a respins-o la avizare. Ce nu spun cei doi, în comunicatele lor de presă, este cît de interesaţi sînt pentru celălalt MHC, respectiv cel de la Valea Vinului, de pe Izvorul Băilor, din locaţia Moara Dracilor, şi cum au dat aviz favorabil, în unanimitate de voturi, argumentînd pe criterii istorice o activitate economică de mare profit, numai să le iasă şi lor un oarece cîştig, în contextul în care şi acel proiect este situat în PNMR! A spune că acela nu va produce efecte dăunătoare asupra Parcului, mi se pare un semn de mare tupeu, aspect cu care cei de la APNMR au obişnuit deja opinia publică, în contextul în care în ultimii 5 ani, APNMR a partronat din umbră multe ilegalităţi, începînd de la braconaj, drumuri ilegale în zona de conservare specială, exploatarea marmurei, deşi este interzisă prin lege această activitate, ca să nu mai spunem de tăierile în fond forestier, făcute după cum au vrut muşchii lor. În plus, cu tupeu maxim, tot ei, cer APM BN să respingă proiectul de pe Anieş, şi ameninţă cu sesizarea instituţiilor abilitate cu protecţia mediului din România, de la nivel regional şi naţional, dacă APM va face altfel decît voi ei, enumerînd pagubele pe care le-ar putea face în PARC, un proiect aproape identic cu cel pe care ei îl girează cu unanimitate de voturi în Consiliul Ştiinţific, şi toate astea în timp ce se pregătesc să dea avizul final pentru MHC-ul de la Valea Vinului, în calitate de executiv! Că-i grabă mare,  pentru a putea pune mîna repede pe certificatele verzi emise de UE! Dacă au fost în stare să dea un ok fără dezbatere publică, n-o să aibă nici-o aplecare să mai cumpere nişte voci care să le cînte în strună despre cît de mult de pasă lor de sărăcia de la Valea Vinului!

Pentru unii mumă pentru alţii ciumă


În cazul MHC-urilor mult aşteptate de cei implicaţi, noi ne permitem să acredităm două variante posibile ale poveştii răbufnită în presă şi pe forumurile de discuţii ale iubitorilor de mediu:
1. Nu se va face nici o microhidrocentrală în PNMR, ipoteză mai puţin realistă, avînd în vedere foamea de bani a clanului Jauca şi a asociaţilor lor din Rodna şi nu numai. În acest caz , în care CS a dat aviz favorabil cu 13 voturi, din 13 membri prezenţi la şedinţă, s-ar putea reveni asupra avizului dat pentru MHC-ul de la Valea Vinului, şi PNMR ar rămîne mai puţin agresat, lucru aproape imposibil, pentru cei care cunosc clanul Jauca şi pofta lor de banim şi avînd în vedere halul de antropizare a ariei, aşa zis, protejate;
2. Se dau avize favorabile şi pentru MHC-ul de pe Anieşuri, dar şi pentru cel de pe Cormaia, lucru care ar putea stinge războiul intestin dintre pedeliştii de la Rodna reprezentaţi de Alexa, şi cei de la Maieru, reprezentaţi de primarul Vasile Borş, şi care are interes să se facă mişcarea de pe Anieş, cu Rodis SRL, şi, prin consecinţă, ar putea profita şi firma apropiată PSD, Elcata,  de acest armistiţiu, obţinînd şi aceasta, dreptul legal de a construi în PNMR.
 

Update: 9 iunie ora 14.30

Comisia de Analiză Tehnică a APM BN a decis în şedinţa de astăzi, ca ambii solicitanţi pentru avizele de construire a MHC-urilor din Parcul Naţional Munţii Rodnei să completeze dosarele de solicitare cu documentele care momentan lipsesc, urmînd ca în etapa a doua să fie programate dezbateri publice privind impactul asupra mediului a celor doua obiective, a declarat  pentru ziarul-bn.ro, şeful APM BN, Ştefan Ioachim Mureşan.  

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.