Trei Căline și doar trei?! Pe cine reprezintă consilierii locali, după ce depun, ca să fie, jurământul?

comunicat de presă USR BN

 Ceea ce se întîmplă în originala democrație românească, implementată de Iliescu și ai lui urmași, de pe la toate partidele, este o bătaie de joc la adresa alegătorului, care, după ce a trimis în legislativele locale niște ”oarecari politruci”, nu mai are nici o putere, și, în plus este batjocorit pe față, cu tupeu! Că un astfel de ”reprezentant” ce nu mai reprezintă alegătorul, uită să dea un raport, nu anual, măcar la patru ani, este deja o practică. ”El se jură că nu fură...să respecte bla, bla, este altă bătaie de joc! Faptul că, useristul Călin Stan, pune pe tapet acest aspect nuclear al proastei administrări locale, este îmbucurător și sperăm să aducă o rază de lumină prin localele consilii ale țărișoarei! Nota red.

 

„Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Bistrița. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Acesta a fost jurământul depus, conform LEGII, de fiecare dintre cei 21 de consilieri locali ai municipiului Bistrița, la momentul validării mandatelor, după alegerile din 2016. Ceea ce au uitat, însă, onor consilierii municipali este că, după alegeri și depunerea jurământului, au obligația, de asemenea LEGALĂ, de a prezenta – fiecare dintre ei, nu doar comisiile din care fac parte – câte un raport de activitate anual. Care – ca să vezi! - mai trebuie făcut și public.

Consultând site-ul online al Primăriei Bistrița, în dorința legitimă de a vedea activitatea aleșilor săi, cetățenii municipiului reședință de județ au neplăcuta surpriză să constate că rapoartele de activitate ale consilierilor, indiferent de apartenența politică, sunt... minunate, dar lipsesc cu desăvârșire!

Doar trei dintre cei 21 de consilieri municipali au catadicsit, în toți acești patru ani, să își prezinte activitatea susținută „cu bună-credință, după puterile și priceperea lor, pentru binele locuitorilor”. Doi care au demisionat - în anii 2017, respectiv 2018 - și un al treilea care și-a depus raportul de activitate acum doi ani.

De asemenea obligație LEGALĂ este și organizarea periodică de către consilierii locali, în îndeplinirea mandatului, a întâlnirilor cu cetățenii, precum și acordarea de audiențe.

Așadar, consens politic în Consiliul local Bistrița, privind „transparența” și, nu în ultimul rând, „respectul” față de cetățeni din partea aleșilor locali!

La fel cum legea prevede în cazul consilierilor locali care refuză să depună jurământul că sunt considerați demisionați de drept, ca o completare a reglementărilor legale privind funcționarea administrației publice, considerăm că se impune ca aceștia să își piardă de asemenea mandatul de ales local dacă refuză sau omit să își prezinte și să facă publice rapoartele anuale de activitate.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.