Societatea Civilă din Ungaria este împotriva distrugerii Roşiei Montane

 
Distrugerea Roşiei Montane este inacceptabilă, declară verzii din Ungaria

Proclamaţia formulată de către Congresul Naţional al Organizaţiilor de Mediu din Ungaria are un mesaj clar: proiectul de la Roşia Montană este inacceptabil.

Uniunea Democratică Maghiară din România (UDMR) trebuie să ia atitudine fermă împotriva proiectului de minerit bazat pe cianuri de la Roşia Montană, consideră participanţii la al XXII-lea Congres Naţional al Organizaţiilor de Mediu şi de Protecţia Naturii din Ungaria, organizat între 15-18 martie la Kiskunhalas. Proclamaţia formulată de către verzi în cadrul evenimentului de la sfârşitul săptămânii are un mesaj clar: proiectul de la Roşia Montană este inacceptabil.

După 12 ani de la catastrofa de la Baia Mare este inacceptabil ca în bazinul Tisei, la Roşia Montană se pregăteşte deschiderea celei mai mari cariere deschise pentru extragerea aurului bazat pe tehnologia cu cianuri din Europa.
Compania canadiano-română Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi compania mamă nu au mai derulat activităţi miniere până în prezent, aceste companii fiind înfiinţate în mod special pentru ambiţiosul proiect minier de la Roşia Montană, prin intermediul unor firme off-shore, care nu pot garanta nici prin profesionalism, nici financiar. În cazul unei catastrofe nici o entitate nu poate fi trasă la răspundere, nu se pot solicita despăgubiri de la nimeni, cum de altfel a fost cazul şi după catastrofa de la Baia Mare din anul 2000.

Conform verzilor din Ungaria, proiectul propus de RMGC la Roşia Montană este deosebit de dăunătoare din punct de vedere al poluării şi distrugerilor, aducând riscuri cu un grad mult prea ridicat.
Ar fi exploataţi şi practic eliminaţi patru munţi din jurul localităţii, lăsând în urmă cratere cu suprafeţe de sute de hectare. În cadrul exploatării se formează în total 215 milioane de tone de deşeuri contaminate cu metale grele şi cianuri, care ar fi stocate într-o vale, în spatele unui baraj de piatră de 185 metri înălţime. Pe o suprafaţă de 360 ha se formează astfel un iaz de decantare, care nu va fi impermeabilizat. Deşeurile astfel depozitate vor polua apele de suprafaţă şi pânza freatică. În cazul unei avarii a barajului deşeurile periculoase depozitate pot produce poluări catastrofale ce ar afecta şi Ungaria.

Conform declaraţiei formulat la cel de al XXII-lea Congres Naţional al Organizaţiilor de Mediu şi de Protecţia Naturii din Ungaria proiectul minier de la Roşia Montană propus de RMGC este inacceptabil. Tehnologia bazată pe cianuri – conform recomandării Parlamentului European – trebuie interzisă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Decizia finală privind proiectul minier se află acum în responsabilitatea UDMR.
Ministerul mediului şi pădurilor condus de Borbély László trebuie să decide acordarea sau refuzarea acordului de mediu.
Organizaţiile de mediu din Ungaria cer ca miniştrii UDMR să refuze proiectul minier de la Roşia Montană, atât pe plan politic cât şi din motive de specialitate. Astfel vor asigura un viitor mai prosper şi mai sigur pentru Ungaria şi pentru întreaga regiune.

[Comunicat de presă tradus din limba maghiară, emis de National Society of Conservationists – Friends of the Earth Hungary şi Asociaţia Transilvania Verde
Budapesta, Cluj-Napoca, 19 martie 2012, potrivit greendex.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.