Proiectul de investiții pentru repararea barajului de la Colibița și consolidarea malurilor în aval, pînă la vărsarea rîului Bistrița Ardeleană în Șieu va avea costuri de 25 de mil. euro, dar investiția este pentru SIGURANȚA OAMENILOR!

 Impus de starea de deteriorare a barajului de la Colibița și a utilajelor care deservesc construcția hidrotehnică, proiectul propus de specialiștii de la Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa se cifrează estimativ la peste 25 de milioane de euro. Numit ”Mărirea gradului de siguranță a lacului Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, proiectul are șanse mari să fie finanțat de Uniunea Europeană, în contextul unui studiu de evaluare adecvată care a luat în calcul pericolul pe care o eventuală viitură istorică pe rîul Bistrița Ardeleană l-ar reprezenta pentru construcția de anrocamente care prezintă deteriorări la masca de etanșeizare, la golirea de fund și la echipamente, care, cîteva dintre ele se apropie de limita uzurii tehnice și morale.

În acest context dezbaterea publică desfășurată joi, 12 octombrie, la Bistrița Bîrgăului a fost o informare privind pericolul de nedorit al fisurării barajului și implicit punerea în pericol a 36% din populația județulului Bistrița-Năsăud, în special a satelor de pe Valea Bîrgăului dar și a orașului Bistrița.

Dincolo de pericole și alarme, pentru care prevenirea prin proiectul supus dezbaterii a fost esențială, cei prezenți la discuții au pus pe tapet efectele colaterale care ar putea surveni în timpul procedurii de golire. Alunecările de teren pricinuite de dislocuirea apei, distrugerea florei și faunei, etc. Despre toate acestea a avut întrebări custodele sitului Natura 2000 inginerul Dan Țacăl. 

Răspunsurile celor de la ABA Someș Tisa le puteți afla din clipul alătural

Dar dincolo de toate efectele colaterale, unele nedorite, apărute în timpul implementării proiectului, efectul subliniat de inginerii hidrotehniști a fost chiar scopul principal al golirii pentru raparații a lacului și anume SIGURANȚA OAMENILOR!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.