Omenirea iese în stradă pentru salvarea Planetei. Oraşele lumii, ocupate de tinerii hotărâţi să oprească schimbările climatice

preluare you tube NBC și digi tv

 Ziua de vineri a marcat începutul protestelor pentru acţiuni concrete împotriva schimbărilor climatice. Întinse pe mai multe fusuri orare, în majoritatea ţărilor lumii, protestele se vor desfăşura de-a lungul acestei săptămâni. Milioane de oameni, într-o măsură covârşitoare copii şi adolescenţi sunt prezenţi la protestele şi evenimentele care au loc de-a lungul şi de-a latul Pământului şi solicită guvernelor lumii să ia măsuri pentru protejarea planetei şi a viitorului lor. Cea care a inspirat aceste proteste este o tânără de doar 15 ani: Se numeşte Greta Thunberg şi a impresionat pe toată lumea prin discursurile sale pasionale, în special cel de anul trecut, de la Forumul din Davos.

În mod simbolic şi nu numai, protestele au urmărit Soarele - au început în Pacific, cu proteste în oraşe mari ale Noii Zeelande şi ale Australiei. Australia simte din plin efectele încălzirii globale. În ultimele 12 luni, continentul australian s-a confruntat cu o serie de evenimente meteo extreme - incendii de vegetaţie, valuri de căldură, cicloane şi inundaţii. Deşi astfel de evenimente au loc mai frecvent în Australia decât în alte zone, chiar şi în mod normal, frecvenţa şi severitatea cu care ele se petrec se datorează schimbărilor climatice produse de activitatea umană.

Peste 300 000 de oameni au participat la proteste în Australia. Angajatorii i-au încurajat pe angajaţii lor să-şi ia „o pauză de masă mai lungă” sau o zi liberă pentru a participa şi ei la manifestaţii. Protestatarii solicită guvernului măsuri concrete, inclusiv renunţarea la planurile pentru deschiderea unor noi mine de cărbune.

Dar problema nu este numai pe uscat. Pe fundul oceanului, Marea Barieră de Corali se zbate să supravieţuiască. Unul dintre cele mai diverse ecosisteme ale planetei care reprezintă una dintre cele mai importante locuri care captează carbon se confruntă cu o tragedie - jumătate dintre corali au murit, în timp ce cei noi abia se mai pot forma.

Încălzirea oceanelor reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa coralilor. ONU a clasificat Bariera ca fiind patrimoniu mondial în 1981 pentru „importanţa sa intrinsecă enormă”. Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.