MADR: Noi prevederi pentru Operatorii din agricultura ecologică. Certificatele de aprobare emise si/sau avizate organismelor de inspecție și certificare își mențin valabilitatea pîna la data de 1 iunie 2015.

preluare ecomagazin



Potrivit noilor prevederi, pe piata vor exista Entitatile Mandatate (EM) care se vor ocupa de inspectii la operatorii din agricultura ecologica. Cei din urma vor avea obligatii daca vor vrea sa obtina certificarea. Cele mai importante obligatii sunt: sa respecte toate normele de productie ecologica, prevazute de Regulamentul (CE) 834/2007 si Regulamentul (CE) 889/2008; sa-si inregistreze, in fiecare an, activitatea in sectorul de agricultura ecologica la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; sa-si supuna exploatatia sistemului de control; operatorii care sunt furnizori de seminte si/sau cartofi de samanta obtinute prin metoda de productie ecologica au obligatia sa-si inregistreze activitatea; operatorilor care sunt inregistrati in sistemul de agricultura ecologica cu fisa de producator/productie vegetala, le este interzisa, pentru culturile anuale, cultivarea in paralel a aceleiasi specii, in sistemul conventional si in sistemul ecologic. De asemenea, operatorii inscrisi in sistemul de agricultura ecologica care desfasoara activitate de comercializare sunt obligati sa accepte prelevarea de probe in vederea efectuarii de analize pentru toate loturile de produse ecologice pentru care se elibereaza certificate de tranzactie; operatorul are obligatia de a informa EM cu privire la data incheierii recoltarii pentru fiecare specie in parte, in vederea prelevarii de probe pentru efectuare de analize, de catre inspectorul EM. Prelevarea de probe va avea loc in prezenta consilierului cu atributii de inspectii tehnice din cadrul DAJ.
Centralizator de tranzactii
Totodata, incepand cu data retragerii/suspendarii din sistemul de agricultura ecologica, operatorii nu mai pot utiliza documentele justificative emise de EM, respectiv certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, precum si alte documente justificative care insotesc orice tranzactie comerciala, acestea fiind nule. O alta obligatie a operatorilor in agricultura ecologica consta in aceea de a notifica noul organism de inspectie si certificare in legatura cu existenta si valabilitatea documentului justificativ emis de vechiul organism de inspectie si certificare, in situatia in care acestuia din urma i-a fost retrasa aprobarea. La data emiterii documentului justificativ de catre noul organism de inspectie si cetificare, cel emis de catre vechiul organism de inspectie si certificare devine nul. Operatorii care comercializeaza cantitati mai mici de 500 kg/produs vor fi obligati ca, pana la data de 5 ale fiecarei luni, sa transmita EM centralizatorul tranzactiilor efectuate in luna anterioara. Mentionam ca pentru anul 2014, certificatele de aprobare emise si/sau avizate organismelor de inspectie si certificare aprobate in temeiul prevederilor in vigoare la data respectiva isi mentin valabilitatea pana la data de 1 iunie 2015. Ordinul va intra in vigoare la data publicarii, cu derogare pentru sucursalele, filialele, care se transforma in societati de profil sau persoane juridice romane, pana la data de 1 iunie 2015, scrie Ecomagazin care preia Crisana.ro

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.