Macovei: Contractele publice trebuie verificate

preluare România Liberă


Monica Macovei avertizează, într-un interviu acordat RL, că partidul din care face parte - PDL - îşi va pierde credibilitatea dacă nu stopează politizarea contractelor cu statul şi dacă va continua să-şi plaseze clientela în posturi-cheie. Europarlamentarul PDL mai spune că premierul Emil Boc trebuie să-şi asume, alături de tăierea pensiilor şi salariilor, răspunderea şi asupra tăierii cheltuielilor supraevaluate ale statului.
Aţi declarat că „toţi fură" şi că PDL procedează „absolut la fel ca toţi ceilalţi". Când aţi realizat acest lucru?
Monica Macovei: O dată cu toată lumea, din rapoartele publice asupra achiziţiilor publice, pe măsură ce astfel de informaţii au apărut în presă. Cred că trebuie să se schimbe aceste reguli şi am propus să se schimbe aceste reguli.

Politizarea banilor daţi, de pildă, de Compania de Investiţii pentru circa 100 de săli de sport seamănă izbitor cu felul în care Guvernul Năstase dădea bani pentru asfaltări. Există riscul ca această stare de lucruri să nu se schimbe prea repede.
M.M.: Dacă nu se va întâmpla nimic şi nu vor lua măsuri, PDL îşi va pierde credibilitatea. Îşi va pierde credibilitatea pentru că PDL a fost singurul partid care a promovat integritatea morală pe agenda sa politică. Pe mine nu mă încălzeşte cu nimic faptul că şi alţii au făcut la fel, că PSD a făcut la fel. PDL nu trebuia să facă la fel pentru că am avut cu toţii alte aşteptări de la PDL.

Bănuiesc că aţi avertizat în mai multe rânduri conducerea partidului asupra acestor aspecte.
M.M.: Ultimele şedinţe la care am participat şi unde am vorbit despre aceste lucruri au fost cele pentru modificarea statutului PDL. Atunci am făcut propuneri referitoare la respectarea unor criterii de integritate de către membrii PDL, dar în proporţie de 90% au fost respinse.

Cine s-a opus în mod special?
M.M.: Domnul Falcă a fost un adversar vehement. Nu e deloc întâmplător. Domnia sa are dosar penal şi a fost membru al acestei comisii pentru noul statut al partidului. (Primar PDL al Aradului şi fin al lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată în 2007, când a fost inculpat de procurorii DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave - n.r.)

Vasile Blaga, Elena Udrea, ce lideri v-au susţinut totuşi propunerile legate de integritatea membrilor PDL?
M.M.: Nici unul, nici domnul Blaga, nici Elena Udrea, propunerile mele au căzut.

Guvernul trebuie să facă urgent rost de bani.
M.M.: Să taie cheltuielile.

Exact asta vrea să facă. Taie salarii şi pensii.
M.M.: Nu. Nu mă refer la aceste cheltuieli. Mă refer la cheltuielile materiale. Nu înţeleg de ce trebuie să plătim atâtea maşini, de ce trebuie să plătim telefoane mobile. Dar, în primul rând, trebuie tăiate costurile achiziţiilor publice. Să verifice costurile pe piaţa liberă şi, dacă achiziţiile statului sunt mult mai scumpe, atunci să modifice contractele.

Necazul este că tăierile de costuri trebuie făcute foarte repede, iar verificările durează.
M.M.: Să-i ţină zi şi noapte la birou ca să taie cheltuielile materiale. Şi unele agenţii guvernamentale ar trebui desfiinţate. Probabil că, în situaţia în care am ajuns, nu se poate fără tăierea salariilor, dar să taie şi din celelalte, din cheltuielile materiale.

Dacă tăierea acestor cheltuieli nu se întâmplă, ce credeţi că ar trebui să facă preşedintele Băsescu? Să accepte demisia lui Emil Boc?
M.M.: Nu ştiu ce ar trebui sau n-ar trebui să facă preşedintele Băsescu. Ştiu ce ar trebui să facă premierul Boc. Cred că trebuie să-şi ducă la bun sfârşit această asumare şi să pună în practică cât mai repede măsurile de care vorbeam. Adică tăierea cheltuielilor materiale şi oprirea promovării clientelei politice în posturi-cheie.

Foto: mediafax

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.