Ghimpu cere ajutorul parlamentelor lumii pentru retragerea trupelor ruse de ocupaţie din Basarabia

preluare Romanian Global News

In cadrul Conferintei Mondiale a presedintilor de Parlament care se tine la Geneva, Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, a cerut colegilor sai, presedinti de parlamente, sprijinul in procesul de retragere neconditionata, imediata si transparenta a armamentului si munitiilor rusesti de pe teritoriul Basarabiei, deoarece „aceasta armata indirect sprijina autoproclamata republica transnistreana”, transmite Romanian Global News citand Deca- press. "Retragerea imediată, necondiționată și transparentă a armanentul și munițiilor de pe teritoriiul R. Moldova depinde și de dvs stimați președinți de Parlamente. De aceea vă rog să ne susțineți, pentru că această armată susține transnistria - o gaură neagră în bugetul R. Moldova, dar și o zonă de instabilitate nu doar pentru noi, dar și pentru întreaga Europă", a spus Ghimpu.
Presedintele interimar, spicherul Mihai Ghimpu a declarat, marti, la Geneva, ca Moldova a ajuns sa fie cel mai sarac stat din Europa nu numai din cauza ca reformele democratice au fost promovate cu intarziere, ci si din cauza ca pe teritoriul tarii „continua sa stationeze o armata de ocupatie”.
„Pe teritoriul republicii continua sa stationeze, fara consimtamantul nostru, o parte din acea armata de ocupatie si munitiile ei, incalcand hotararea de la Istanbul din 1999 si statutul de neutralitate a tarii”, a declarat Ghimpu la Conferinta Mondiala a presedintilor de Parlament la care au participat circa 150 de presedinti de parlament din intreaga lume.
In discursul tinut la Geneva, Ghimpu a solicitat sprijinul celor circa 150 de spicheri in vederea sustinerii financiare in procesul de lichidarea consecintelor grave ale inundatiilor din Moldova, in special pentru constructia a peste 700 case de locuit pentru sinistrati.
Mihai Ghimpu s-a aflat la Geneva in perioada 19-21 iulie, unde participa la Conferinta Mondiala a presedintilor de Parlament. Conferinta este cel mai important summit mondial cu participarea presedintilor de parlament din toate statele lumii, care este organizata odata la cinci ani.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.