Doina Pană vrea adoptarea noului Cod silvic până pe 8 octombrie

preluare forestnews.ro

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri  şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat la Braşov, că îşi doreşte ca proiectul de Cod silvic să fie discutat de parlamentari cât mai repede, astfel încât el să se transforme în lege organică până pe 8 octombrie, data la care va fi aplicabilă hotărârea de guvern privind trasabilitatea lemnului. „Nu înţeleg de ce fostul ministru delegat a fost împotriva Legii Codului silvic, pe care chiar ea a iniţiat-o. Ne-au lipsit atunci cinci voturi pentru că era o zi cu mai multe evenimente şi nu am avut destui parlamentari. Dar atât PDL, cât şi PNL, au votat împotrivă atunci”, a explicat Pană.
[...]
Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, a susţinut că este neapărat necesară adoptarea unui nou Cod silvic, care „ar mulţumi pe toată lumea”. „Vechiul Cod silvic nu mai este actual. Iar cel realizat de fostul ministru, Lucia Varga, a reuşit să nemulţumească atât proprietarii de păduri, cât şi pe administratorii de păduri sau procesatori. Am ajuns împreună la o formă aproape de ideal, care reuşeşte să îi mulţumească pe cei care sunt implicaţi în procesul de industrializare a lemnului, de la tăiere, până la fabricarea de produse din lemn”, a explicat Ţucunel.
[...]
Bogdan Tudor Tudoran, preşedintele Asociaţiei de Păduri din România, a declarat, la rândul său, că proprietarii de păduri sunt dezavantajaţi faţă de fermieri, cu toate că „silvicultura este sora mai mică a agriculturii”. „Pentru un hectar de pădure se acordă subvenţii europene de 20 de ori mai puţin decât pentru o vacă. Pentru Parcul Naţional Retezat, de exemplu, se acordă subvenţii mai mici de 20 de ori decât o fermă cu 1.000 de vaci. Noi suntem loviţi pe de o parte şi de faptul că nu avem voie să tăiem pădurea decât în anumite condiţii, iar pe de alta de faptul că nu primim subvenţii cum primesc fermierii. Nu mi se pare normal, scrie forestnesw.ro, citînd bizbrasov.

foto observator bn

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.