”Cu drag” despre Bistrița-Năsăud a fost deturnată de psd?!

 
Înțelepciunea românească ”ascunsă” în proverbe și zicători, adunată de secole în mentalul colectiv își dovedește și în aceste zile aplicabilitatea imuabilă! În tot răul este și un bine are de data aceasta și un revers: în tot binele este și un rău?! Pe marginea acestei zicale, se poate glossa, numai că, publicul cititor și amator de filosofie populară românească este sastisit de prostie și de analfabetism funcțional, de grobianism și de manipulare cu orice preț și, în folosul unora, care se cred de neînlocuit și alteori alfa și omega, deși nivelul lor intelectual nu a depășit nici măcar genunchiul broaștei...Posibil ca organul necesar filosofării populare să fie aluvionat de prea multele deșeuri ale politrucilor prezenți pe mai toate canalele media, unde pot cumpăra spațiu publicitar, pe banii românilor! Este și cazul emisiunii găzduită la o televiziune națională, vineri seara, în care s-a putut vedea cum în bine se poate ascunde răul iar din rău poate ieși binele!
Încerc prin acest demers să supun analizei publicului cititor și amator de informație corectă, deturnarea, ca să nu spun manipularea grosolană a unei emisiuni dedicate și plătite ”cu drag” pentru județul Bistrița –Năsăud într-o ”fundătură electorală” a psd, ”oficiată cu ”emoție” de jupânul actual al acestui județ. Mai rar asemenea ocazie prin care se poate face un studiu de caz, ocazie ale cărei efecte să fie atât de rapid vizibile în reacțiile bistrițenilor. Mai rar atâta laudă de sine, care nu miroase a bine, vorba cronicarului, întoarsă prin efectul de bumerang împotriva celui care a emis-o?! Reacția, aș spune ”ultra rapidă” de pe canalele media locale, prin care se încearcă umplerea hăului mincinos printr-o altă minciună, vezi aici

https://timponline.ro/bistrita-are-nevoie-ca-de-aer-de-centura-radu-mold...


este exact elementul de care era nevoie într-o analiză...la rece!
Mie, ca privitor avizat mi-a atras atenția fulgerul informațional care i-a ”curentat” pe cei care au avut un dram de răbdare și au urmărit, măcar în mare participarea garniturii de pesediști cu acte sau cu diplome de ”onoare” la ceea ce ar fi trebuit să fie o rampă de lansare a județului Bistrița-Năsăud, economic, turistic dar și cultural! Și nu aduc nici-o vină echipei care a realizat emisiunea ci doar participanților, care, în mare parte, ca un cor ”antic” au ridicat osanale unui politruc pesedist...


Cum a transformat Radu Moldovan județul BN, dintr-unul de academicieni, scriitori, poeți și matematicieni într-unul de parveniți, amatori de măriri și averi nemeritate, prin exemplul personal?!


Multă lume din județul Bistrița Năsăud a așteptat cu sufletul la gură să vadă cum sunt prezentate locurile natale, oamenii la care se raportează cu respect și realizările puse în operă, cu greu și cu sacrificii, la o televiziune națională. Pe banii lui Moș Iugan, care, ”cu drag”, bâtrân și bolnav s-o fi gândit să dea înapoi o parte din banii pe care i-a adunat exploatând pădurile grănicerești ale moșilor și strămoșilor noștri! Printr-un demers de promovare a istoriei mai îndepărtate, dar și a realizărilor recente, de acolo din Munții Rodnei, de unde conduce o structură economică, axată pe prelucrarea lemnului. Fiind la vârsta la care începi să privești tot mai des în urmă, analizând ce ai realizat și vâzându-ți îndeaproape greșelile, în nopțile de nesomn, Emil Iugan poate că s-a gândit să pună și Bistrița-Năsăud în circulație, pe harta României civilizate, el fiind unul dintre puținii septuagenari conștienți și cu dare de mână care putea face așa ceva. Deși nu a făcut studii universitare ci doar a citit și recitit istoria grănicerilor năsăudeni, omul Iugan a înțeles cum acei bărbați din cărțile de istorie, prea puțin cunoscuți de contemporani, au reușit să se împotrivească ungurilor și să facă din Năsăud un centru de cultură, economie avansată, rezistență și antreprenoriat în timp ce luptau cu arma în mână pentru a apăra interesele Imperiului Habsburgic, pe fronturile deschise de împărații austrieci, dintr-oTransilvanie sufocată de maghiarism și de urmașii coloniștilor sași, puși pe căpătuială. Suficient de inteligent și aproape înțelepțit de traiul la munte, printre umbrele atâtor academicieni, Emil Iugan a înțeles, precum țăranii imperiali din istoria celor 44 de comune foste grănicerești că, fără educație, instruire și afirmare românii nu vor fi recunoscuți! Nici măcar în Transilvania lor, în care, totdeauna au fost majoritari și foarte puțin au fost recunoscuți ca națiune, darămite printre națiunile europene sau mondiale! Așa că, profitând de banii pe care îi are, Iugan bâtrânul s-a gândit, cred eu, să pună Bistrița-Năsăud pe harta lumii, printr-o emisiune tv plătită! Numai că a dat pe mâna unor manipulatori soarta demersului și, ce a ieșit s-a văzut chiar și din satelit!


”Paznic” al minutelor plătite astfel a ajuns pesedistul Radu Moldovan și, deși înainte cu câteva zile de difuzarea emisiunii apropiații sponsorului spuneau că Iuganii nu au nicio miză în sintagma ”cu drag”, despre județul care a avut la un moment dat cel mai mare număr de academicieni raportat la unitatea de suprafață geografică, președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, același cu pesedistul șef al filialei din acest județ, posesor al unor diplome de pe la fabricile consacrate, specializat în manipulare a deturnat în scop personal și de partid demersul de promovare. Și, așa s-a ajuns la o grămadă de osanale pe care și le-a servit cu manta jupânul județului și, doar pe ici pe colo au mai putut răzbi și alte informații decât cele electorale...după cum s-a putut vedea! Bine că nu au putut să mobilizeze și morții iluștri din cărțile de literatură și istorie, să ”pupe în dos” ”politrucul județean”!


Cum s-a văzut județul?


Sper să fie învățătură de minte celor care ar mai putea crede în manipulările pesediste ale unor lideri care au devenit toxici, chiar și pentru propria persoană, darămite pentru un județ, pe care l-au transformat într-o masă amorfă de votanți ai unor neica nimeni. Și, dintr-un loc în care românii au dat clasă Europei și în principal ungurilor chitiți să controleze Transilvania ca pe o ”moștenire” a lor, folosindu-se de imperialii de la Viena - care aveau nevoie de alianța cu Budapesta- județul Bistrița-Năsăud, consacrat drept unul dintre cele mai liberale locuri din Transilvania, atât ca istorie, economie, antreprenoriat cât și ca administrație locală ”a fost decăzut” prin hazna politrucilor, la nivelul unor analfabeți funcțional și administrativ, chitiți pe chivernisire prin sifonarea averilor grănicerești peste care partidul lui Radu Moldovan și-a pus cozile de topor să taie și spânzure pentru a distruge însăși ideea de GRĂNICERISM?!

În loc de concluzie


Așa s-a văzut județul Bistrița-Năsăud, prezentat de pesedimea supusă a jupânului, pe o televiziune națională! De parcă nimeni nu mai trăia și nu mai gândea în satele și orașele din Bistrița și Năsăud, doar niște pesediști cu o cultură aproximativă și câțiva autosuficienți, gravitând în jurul umorilor de partid, precum muștele în jurul balegilor proaspete. Restul conjudețenilor erau, pare se, sau plecați cu traista-n spate să-și câștige pâinea cea de toate zilele, prin Europa sau erau morți pe Comoara Năsăudului or anesteziați de ”drogul minciunilor ” electorale, debitate la foc automat!
Ca orice minciună și cea electorală are picioare scurte...
Numai că, mai devreme sau mai târziu, orice minciună gogonată se sparge și pute, așa și minciunile lui Radu Moldovan. Gogonate de manipulări repetate, minciunile au început să se spargă, pe drumul de întoarcere, din studioul tv, al delegației de pupincuriști la vetrele lor bistrițene și năsăudene. Așa se face că, până să ajungă la vilele personale, însuși Radu Moldovan s-a prins că-i bai, și că privit din satelit, județul Bistrița Năsăud s-a văzut ca o moșie din Teleorman, la marginea căreia orășelul Beclean făcea notă aparte! Adică, într-un fel se justifica zicerea din nimic să faci ceva, pentru Beclean, în timp ce el s-a scremut, aproape 12 ani, ca din ceva să facă, NIMIC?! Așa că, folosind principiul comunistoid vorbe nu fapte, s-a repezit și a mai făcut o declarație, agățată de un cârlig de presă: centura ocolitoare a Bistriței, după modelul Becleanului! De remarcat aici, nu mai este decât sictirul de la comentariile celor care au citit și au comparat, ce anume a făcut un domn Moldovan cu școală și biblioteci citite la timp, la Beclean, cu bani puțini și multă minte și, ce n-a făcut un alt Moldovan la nivelul unui județ întreg, cu buget de buget și cu oportunități care mai de care!

Comparația mi se pare justificată și necesară, mai ales că, prin repezeala cu care a reacționat, însuși jupânul județului a validat-o!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.