Colibiţa: Pădure cu amenajament "vrăjit"prin inginerie silvică, marca Dan Ţacăl

 Am aşteptat un control al instituţiilor statului abilitate şi competente, nu de alta, dar aveam nevoie de o confirmare privind aranjamentul pe care îl bănuiam cu privire la amenajamentul pădurii din stînga drumului cum urci barajul la Colibiţa, pădure care săptămîna trecută a devenit istorie, ca urmare a intervenţiei drujbelor...

Foarte prompte,  atît ITRSV cît şi Garda de Mediu BN sau APM BN au confirmat neoficial, că oficial nu le dă voie guvernarea din care fac parte, că noul amenajament al pădurilor  comunale de la Bistriţa Bîrgăului, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, este cam în folosul celor care taie pădurea şi nu a celor care respiră în Bistriţa Bîrgăului, şi nici al celor care plătesc taxe, ca să nu mai vorbim de "cretinii" de turişti care urcă drumul judeţean 173 pe barajul lacului de acumulare pentru a a se bucura de natura superbă a localităţii turistice Colibiţa.

Adică, de unde parcela de pădure care se mai opunea alunecărilor de teren provocate de furtunile din ce în ce mai dese şi din ce în ce mai violente, era în fostul amenajament prinsă în grupa 1 de protecţie, şi ca urmare o mai puteţi admira în fotografia generalului Goagăl, acum, după ce a murit ruşinea, bunul simţ, ecologia şi protecţia mediului la Ocolul Silvic Bistriţa Bîrgăului, un amenajist oarecare, cu voie de la domnul inginer, şef de ocol silvic Dan Ţacăl ,a trecut păduricea cu pricina la pierderi colaterale, pentru o furtună care a avut loc în urmă cu doi ani, şi pentru a acoperi alte tăieri "vrăjite" silvic au decis că TREBE TĂIATĂ!!! Aşa că au tăiat-o! Cu tupeu şi cu legea în mînă, adică amenajamentul, făcut tot de ei! 

În punctul de vedere pe care inginerul Dan Ţacăl, ca urmare a solicitării noastre, că aşa se face presa, ni l-a trimis în urmă cu cîteva zile, am citit şi printre rînduri, aşa că am înţeles ceea ce se vede din satelit, adică PĂDUREA trebuia lăsată acolo! Să ţină piept furtunilor! Şi amenajamentul se face pe teren, iar pădurile de pe marginea drumurilor, a apelor şi a lacurilor, de care or fi, este moral, de bun simţ şi chiar legal şi imperios necesar a fi incluse în grupa de protecţie 1, ca să îşi facă treaba! Adică să protejeze!

 


Punct de vedere


Referitor la Articolul: "Colibita: Padure de protectie taiata la ras" DVS VA comunicam d/voastra si opiniei Publice urmatoarele:
În ANUL 2012, în urma unei furtuni, dupa cum cei care frecventeaza zona Colibita isi aduc aminte, o furtuna ce a inchis drumul judetean care leaga Prundu Bîrgăului de Colibita Intr-o sambata dupa amiaza, s-a produs o doboratura de vant care a  afectat 4,0 ha de padure în parcela 141 din UPI Piatra Mare-Ocolul Silvic Bistrita Birgaului. Doboratura de vant a fost exploatata in anul 2012-2013. In  anul
  2013, cu ocazia revizuirii amenajamentului silvic, suprafata respectiva a fost masurata si s-a constituit o subparcela noua, respectiv 141 C cu o suprafata de 4,12 ha. Pe aceasta suprafata s-a inventariat integral arboretul ramas pe picior si a rezultat o densitate de 0,1, respectiv doar pe 10% din suprafata mai existau Arbori pe Picior.
În conformitate cu normele TEHNICE silvice, aplicate în mod legal de inginerul proiectant s-a intocmit amenajamentul. Data fiind densitatea extrem de mica si faptul  ca aceasta Suprafata de padure Nu ISI mai indeplinea functia de productie si protectie a fost integrata in grupa de productie, deoarece aceasta este functia acestui arboret si Nu "padure de protectie", asa cum sustineti DVS în Articolul mai sus mentionat si niic nu se gaseste în Aria naturala protejata Cheile Bistritei Ardelene asa cum se da de inteles, Lucru de îngrijire poate fi confirmat de APM Bistrița-Năsăud.

Astfel, prin amenajamentul silvic s-a Stabilit executarea unei Taieri de refacere, respectiv inlaturarea arboretului ramas, si care nu isi mai indeplinea functia stabilita, si crearea unui arboret Nou Prin impaduriri integrale. Aceasta Este legislatia silvica pe pasă noi TREBUIE sa o respectam!
Intelegem grija DVS. fata de natura in general si fata de aceasta padure - Poarta de intrare în Colibita în mod special si VA asiguram ca DACA vicisitudinile Naturii (Vant, furtuna) Nu ar fi creat prejudiciu, nu s-ar fi atins de ea Nimeni.
Cu aceasta Ocazie VA invitam PE DVS. si pe Toti iubitorii de natura si padure sa participari la refacerea acestui arboret.
Referitor la afirmatia "jaf cu acte în Regula" o consideram Doar o retorica jurnalistica, ]n contextul in care respectarea legii indeamna JAF atunci, amenajamentul silvic- Legea noastra suprema Nu isi mai are rostul.

Va multumim!
ING Dan Tacal-Seful Ocolului Silvic Bistrita Bîrgăulu
i

 

Cum era pădurea în vara trecută...
Cum era pădurea în vara trecută...
şi cum este astazi!
şi cum este astazi!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.