BBC : Rusia publică documente de arhivă despre masacrul de la Katyn

preluare you tube

BBC publică astăzi o ştire potrivit căreia, Rusia a început să publice documente despre masacrul din păfurea Katyn, unde au fost omorîţi 22 000 de ofiţeri polonezi, din ordinul lui Stalin.
O scrisoare a Poliţiei secrete, condusă de Beria se află printre primele documente publicate pe site-ul oficial al Arhivelor de Stat a Rusiei. Potrivit sursei citate, pînă acum aceste documente au fost secrete şi erau doar la dispoziţia cercetătorilor. Pus în seama lui Hitler şi negat cîţiva zeci de ani de către ruşi, masacrul de la Katyn a fost recunoscut de fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. 

Analiştii politici spun că este un gest simbolic făcut de preşedintele Dmitri Medvedev şi pun pe seama încălzirii relaţiilor dintre Rusia şi Polonia, faptul că autorităţile ruse au început să dea publicităţii documentele ţinute la secret pînă nu demult. Moartea violentă a celor 96 de oficiali polonezi, în frunte cu preşedintele Leck Kaczynski, la 10 aprilie 2010, în timp ce zburau spre Katyn, pentru a comemora 70 de ani de la crima monstruoasă a NKVD-ului, a decis publicarea documentelor prin care se certifică comanda dată de Stalin pentru uciderea elitelor militare poloneze, în aprilie 1940.

Unul dintre documentele la care face trimitere BBC este un fisier în care Beria, la  05.3.194, recomanda executarea prinzonierilor polonezi, caracterizîndu-i ca "statornici, incorigibili duşmani ai puterii sovietice". Scrisoarea poartă semnătura lui Stalin, cu creion albastru, cu comentariul "în favoarea".

Polonia a cerut în mod repetat Rusiei deschiderea documentelor privind crima de la Katyn, şi faptul că ruşii au amînat, a făcut ca relaţiile dintre cele două ţări să fie tot mai reci, în ultimele decenii.

Pe acest fond, accidentul tragic de avion de la Smolensk, în care elita actuală a Poloniei a murit, la cîţiva kilometri de Katyn, a fost de natură să determine ruşii să publice documentele care confirmă asasinatele ofiţerilor polonezi.

"Membri elitei poloneze, inclusiv ofiţeri, politicieni şi artişti, au fost împuşcaţi în ceafă şi trupurile lor au fost aruncate în gropi comune" scrie BBC News.

Preluăm un fragment din filmul lui Andzrej Wajda, despre crima din pădurea Katyn, pentru a sublinia drama poporului polonez. 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.