Valea Vinului: Salvarea Casei Scriitorilor stă în pixul ministrului culturii. Prin Ordin de Ministru, Ionuț Vulpescu poate introduce pe lista monumentelor istorice de clasa B, cmplexul balnear din Munții Rodnei!

primim la redacţie
Fotografie din 2010; Uniunea Scriitorilor avea în grija cele doua pavilioane

 Casa Scriitorilor de la Valea Vinului ar putea fi salvată prin decizia Ministrului Culturii Ionuţ Vulpescu. Avizul Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice şi Culturale de la Cluj a fost dat, luna trecută. Între timp, mai multe instituţii din judeţ doresc să obţină concesiunea complexului balnear. În cărţi pentru obţinerea concesiunii este Primăria Rodna!

După o lungă perioadă de abandonare şi degradare, timp în care mai multe instituţii naţionale şi judeţene au închis ochii pentru a nu băga de seamă cum tăietorii pădurilor rodnene şi alţi “prieteni” din comuna Rodna s-au întrecut în a distruge cele două pavilioane cunoscute drept Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, pentru staţiunea din Munţii Rodnei se anunţă şi veşti bune. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de la Cluj a emis decizia prin care imobilul este pregătit pentru clasarea valorică în grupa B Monumente de interes regional şi ca urmare a acestei decizii, pentru o perioadă de un an calendaristic Casa Scriitorilor beneficiază de protecţia Legii Monumentelor. Ulterior, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural a transmis documentaţia pregătită, pentru a fi supusă analizei Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Finalizarea dosarului de clasare revine acum în sarcina Ministerului Culturii, care, prin ordin de ministru decide înscrierea pe Lista monumentelor istorice şi publicarea OM în Monitorul Oficial partea I, au declarat surse din Ministerul Culturii.
După publicarea pe lista monumentelor, MCIN va decide dacă va concesiona monumentul şi mai ales cine va deveni concesionarul fostei staţiuni a scriitorilor de la Valea Vinului. Reamintim că, după ce în decembrie 2011, Uniunea Scriitorilor din România a renunţat la concesiunea Casei Scriitorilor, monumentul istoric a fost vandalizat în repetate rînduri. Începînd din iunie anul trecut, Biblioteca Judeţeană a manifestat interes pentru a obţine complexul, şi, mai nou, din februarie anul curent, Primăria Rodna a făcut diligenţele necesare pentru a-şi adjudeca reperul cultural şţi istoric în vederea dezvoltării turistice a comunei. Aflat într-o vizită oficială la Bistriţa, pentru re-inaugurarea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, ministrul culturii Ionuţ Vulpescu se va afla sîmbătă dimineaţa, 29 aprilie, la Rodna şi la Valea Vinului pentru a vedea cu ochii săi starea de degradare în care se află Casa Scriitorilor.
Faptul că, preşedintele CJ Radu Moldovan sprijină pe faţă concesionarea Casei Scriitorilor către Primăria Rodna ar putea deveni pentru brandul “Staţiunea Scriitorilor de la Valea Vinului”, un plus care să ajute la decizia în favoarea comunei Rodna şi în acelaşi timp ajută punerea în valoare a monumentului istoric.

Florica Dura , scriitoare şi jurnalistă, 28 aprilie 2017

 

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.