OMS avertizează: “este sfîrşitul medicinei moderne”. În curînd şi o banală răceala ne va putea ucide

Preliare razbointruncuvint

 OMS avertizeaza: “este sfarsitul medicinei moderne”. In curand si o banala raceala ne va putea ucide, scrie războiintruncuvint peluînd Protv.
Sefa Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca in curand o banala operatie ar putea fi fatala, iar medicina va trebui sa gaseasca noi solutii. Altfel vom avea aceeasi soarta ca stramosii nostri de acum o suta de ani. Margaret Chan, directorul general al OMS, spune ca bacteriile devin tot mai rezistente la antibioticele disponibile, iar acest lucru “va insemna sfarsitul medicinei moderne, asa cum o cunoastem acum”.

In curand, antibioticele vor deveni inutile. Astfel vom ramane fara tratamente pentru boli precum malaria sau tuberculoza, dar mai grav este ca orice operatie de rutina sau chiar o zgarietura ne va putea ucide, daca se va ajunge la infectie. “Afectiuni banale precum rosu in gat sau un genunchi zgariat ne vor putea ucide din nou, cum o faceau cu ani in urma, avertizeaza Chan. Rezistenta la antibiotic creste in Europa si in intreaga lume”.

Si in prezent exista tratamente alternative, dar acestea sunt foarte scumpe, toxice si actioneaza mult mai incet. In randul pacientilor care au infectii rezistente, mortalitatea a crescut cu 50%. “Intram intr-o era post-antibiotice. Asta inseamna, de fapt, sfarsitul medicinei pe care o cunoastem acum”.

Avertismenul lui Margaret Chan vine dupa ce OMS a publicat si o carte in care avertizeaza despre acest risc. Situatia aceasta a fost provocata de folosirea gresita a antibioticelor, care sunt recomandate prea usor si pentru boli care s-ar putea trata altfel. Folosirea frecventa si indelungata a antibioticelor face bacteriile sa devina rezistente, precizeaza The Telegraph.

OMS cere guvernelor din intreaga lume sa sustina cercetarea in domeniul rezistentei la antibiotice si al cautarii unor alte medicamente eficiente.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.