Mecanismele de apărare

Motto:
Un om informat este un om puternic!
 
Dragi cititori,
Vorbim acum despre mecanismele de apărare ale Eului. Ce sunt mecanismele de apărare? Sunt mecanisme psihologice de care dispune persoana pentru a diminua angoasa generată de conflictele interioare. Acestea sunt mai mult sau mai putin inconştiente. Indivizii care simt impulsul de a face un lucru interzis trăiesc anxietatea. O cale de reducere a anxietăţii este exprimarea impulsului sub o formă deghizată, care va evita pedeapsa din partea societăţii sau a conştiinţei. Cu alte cuvinte, mecanismele de apărare sunt scuzele conştientului pentru ceea ce intuiesc că nu e chiar bine pentru mine, acum.
De exemplu, un elev care-şi imită învăţătorul, prin grimase, nu face altceva decât să se identifice cu acesta, dedramatizând o situaţie, deci reducându-şi astfel anxietatea. Identificarea funcţionează mai ales la nivelul grupului. Sau: un soţ îşi critică soţia că nu e maleabilă, înţelegătoare etc. (e valabil şi invers). Ce face? Proiectează exagerat propriile defecte, indezirabile, altei persoane. Se şi spune că, de fapt, când îi criticăm excesiv pe alţii, ne criticăm propriile defecte. Sau: un şofer parchează pe spaţiul verde, pentru că nu are loc de parcare. Ce face? Găseşte motive logice pentru a putea părea că a acţionat raţional. Sau: am un nodul la sân, însă amân vizita la medic, negând faptul că asta mi-ar putea pune viaţa în pericol. Sau: o femeie a fost violată. Alege să uite toată durerea, reprimându-şi amintirile. E oare o soluţie? Nu, pentru că reprimarea rareori reuşeşte complet. Impulsurile reprimate ameninţă să revină în conştient, individul devine anxios(fără să fie conştient de motiv) şi foloseşte alte mecanisme de apărare. Cerc vicios. Sau: copilul şi-a spart calculatorul, aparent fără motiv. Ce a făcut? Şi-a deplasat furia, agresivitatea  spre un obiect.  Impulsurile ostile pot găsi expresii sociale acceptabile, cum ar fi participarea la sporturile care implică un contact fizic.
            Vă provoc să vă autoanalizaţi pentru a găsi şi alte exemple ale mecanismelor de apărare enumerate. Analizaţi când e bine şi când e în defavoarea dumneavoastră.
Nu uitaţi: un om informat este un om puternic!

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.