"Ziua lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naţionale" sărbătorita la Academia Română

preluare HotNews.ro

Romanii il sarbatoresc pentru prima data pe poetul Mihai Eminescu, la 161 de ani de la nasterea sa, prin organizarea, la 15 ianuarie, a Zilei Culturii Nationale. Sub aceste auspicii, Academia Romana va organiza, sambata, in Aula prestigiosului for de cultura, manifestarea "Ziua lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale", desfasurata in colaborare cu Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta si Biblioteca Academiei Romane.

Potrivit Agerpres, evenimentul de la Academie va reuni, potrivit acad. Eugen Simion, "intr-o ceremonie speciala", alaturi de conducerea Academiei Romane, oameni de cultura, dar si deputati care "s-au luptat" pentru aceasta lege (privind sarbatorirea Zilei Culturii Nationale - n.r.).

Acad. Eugen Simion a apreciat ca noul act normativ, gratie caruia sunt organizate aceste manifestari de ziua poetului national, este "o lege buna", felicitand Parlamentul ca a votat-o "in unanimitate".

"Trebuia sa apara aceasta lege, pentru ca ea exista in structura democratiilor europene, in tari precum Spania, Portugalia, Italia. Ele isi leaga numele de un mare scriitor si aceasta zi este o zi a culturii nationale. Si daca in Spania aceasta zi este legata de numele lui Cervantes, in Portugalia - de numele poetului lor national, Camoes, s.a.m.d., noi am gandit-o si s-a acceptat ca ea sa fie legata de ziua lui Eminescu, 15 ianuarie, declarata Ziua Culturii Nationale", a declarat pentru Agerpres fostul presedinte al Academiei Romane.

Eugen Simion considera insa ca prin aceasta sarbatoare "nu trebuie sa reinventam 'Cantarea Romaniei', ci sa folosim aceasta data pentru a reflecta asupra proiectelor de interes national, sa spunem ce am facut si, mai ales, sa ne gandim si sa facem ce n-am facut".

"Cum publicam dictionarele, tratatele privind istoria noastra, ce trebuie sa facem pentru a fi mai bine cunoscuti in Occident, nu doar prin infractorii nostri, ci mai ales prin faptele noastre de cultura. Toate acestea pot fi discutate in ziua de 15 ianuarie, vorbind, in acelasi timp, si de Eminescu, pe care romanii il considera poetul lor national", a mai spus acad. Eugen Simion, adaugand ca, tot sambata, la Primaria Sectorului 2, se va desfasura Gala Scriitorului Tanar cu premii acordate de primarie si de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Vicepresedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, social-democratul Victor Socaciu, a facut, miercuri, un apel catre autoritati, dar si catre institutiile de media, de a organiza manifestari prin care sa se celebreze, pentru prima data, Ziua Culturii Nationale, pe 15 ianuarie, data nasterii marelui poet Mihai Eminescu.

Legea privind declararea datei de 15 ianuarie ca "Ziua Culturii Nationale", adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu, a fost initiata de un grup de parlamentari PSD, la propunerea deputatului Victor Socaciu.

Camera Deputatilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale. In expunerea de motive a initiatorilor se arata: "Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national".

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Nationale, la 6 decembrie 2010. Legea nr. 238, din 7 decembrie 2010, a fost publicata in MO 831 din 13 decembrie 2010.

Ilustraţie este făcută cu un clip preluat de pe you tube,  în care gînditorul Petre Ţuţea l-a definit pe Eminescu ca fiind "românul absolut",  şi "sumă lirică de voievozi".

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.