Pasibil să-și piardă mandatul de primar! Dosarul de turnător la Securitate a primarului Gheorghe Onul, faza pe ÎCCJ

preluare gazetadebistrita.ro

 Aflat la al șaptelea mandat de primar în fruntea comunității din Salva, Gheorghe Onul luptă în instanță să scape de tinichelele din coadă, mai precis de patalamaua de turnător la securitate, atribuită de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), în 2017. După ce Curtea de Apel București a dat dreptate CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securității, în 2018, primarul de Salva a atacat sentința cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

După ce dosarul a trecut de faza prealabilă a judecății, cauza a primit un prim termen la finele lunii ianuarie acest an, la trei ani de la înregistrarea pe rolul Curții Supreme.

Instanța însă nu s-a pronunțat încă, ci a mai acordat un al doilea termen, în luna aprilie, când nu este exclus ca judecătorii să dea un verdict. Unul care s-ar putea să fie unul dureros pentru edilul sălăuan.

În 2017, a primit verdict de turnător la Securitate

În urmă cu trei ani, în primăvara lui 2018 mai precis, Gazeta de Bistrița anunța în exclusivitate că, Gheorghe Onul, aflat pe atunci la al șaselea mandat de primar al comunei Salva, a primit, din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității un verdict de colaborator al Securității.

Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel București în iulie 2017, dar cauza avea să fie judecată abia câteva luni mai târziu, în martie 2018. Edilul sălăuan avea calitate de pârât, fiindcă CNSAS a cerut instanței să constate calitatea de colaborator al Securității a lui Gheorghe Onul.

Primarul Onul a cerut judecătorilor bucureșteni să respingă solicitarea CNSAS ca inadmisibilă, dar fără succes, la începutul acestei luni instanța constatând calitatea sa de colaborator al Securității.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii ca neîntemeiată.

Admite acţiunea. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare la ÎCCJ, recursul se depune la CAB. Pronunţată în şedinţă publică, azi 02.03.2018”, a fost soluția pe scurt pronunțată de judecătorii Curții de Apel București.

Decizia Curții de Apel București nu a fost însă definitivă, astfel că Gheorghe Onul a atacat sentința în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul a ajuns pe rolul Curții Supreme, în decembrie 2018.

CNSAS: A acționat conștient!

Gazeta de Bistrița a intrat și în posesia motivării sentinței pronunțată de magistrații Curții de Apel București în dosarul lui Gheorghe Onul, motivare care a fost redactată abia după 7 luni.

Din documentul instanței reiese clar că Gheorghe Onul și-ar fi turnat cunoscuții care ascultau posturi de radio occidentale, interzise în România Socialistă, gen “Europa Liberă”. Conform documentelor CNSAS, Onul a întocmit note informative despre cei ce ascultau știrile interzise, în perioada 1987 – 1989.

“Sunt relevante în stabilirea calităţii de colaborator a pârâtului Onul Gheorghe informaţiile furnizate despre numiţii B.I., P.I., și M.P. prin care pârâtul încunoştinţa Securitatea despre faptul că aceştia audiau și colportau ştirilor transmise de posturile radio străine, informaţii care vizează îngrădirea dreptului la viață privată și a dreptului la libertatea cuvântului a persoanelor denunţate.

Pentru colaborarea prin furnizarea de informații trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

Informațiile furnizate Securității să se refere la activități potrivnice regimului totalitar comunist:

Sunt de reţinut notele informative, datate 21.08.1987, 15.06.1988, 25.02.1989 şi 19.05.1989, întocmite şi semnate olograf de către pârât, referitoare la ascultarea şi colportarea ştirilor transmise de posturile radio străine, prin care pârâtul informa Securitatea în legătură cu numiţii BI, PI, și MP, respectiv:

– «/…/numitul BI din Cernuc/…/este o persoană în vârstă, că am discutat în nenumărate rânduri cu acesta, fapt p_____ care vă pot informa că poziția lui este bună, audiază posturile de radio străine, dar nu face comentarii negative, în sensul că acesta este mulțumit p_____ că are copii învățați și au poziție bună în societate/…/» ;

– «/…/numitul PI din Cernuc,/…/din discuțiile purtate cu el nu ar rezulta faptul că are nemulțumiri în ceea ce privește politica partidului și statului nostru, că audiază știrile la posturile de radio străine, dar nu face comentarii în urma celor auzite, că de asemenea, vă informez de faptul că nu am văzut la domiciliul său să vină persoane străine de lo9calitate sau alte aspecte.»;

– «/…/ în legătură cu numitul M.P. am purtat discuții cu P.S., care afirmă faptul despre acesta că este o persoană care audiază posturile de radio străine, că le colportează cu alte persoane, prieteni de ai lui și că este fiul unui fost legionar înrăit. I..T» ;

– «/…/ despre numitul M.P. /…/ nu am auzit în ultima perioadă ca să se afirme cu cuvinte auzite la postul de radio , dar de audiat audiază aceste posturi. /…/.» .

În acest context, se reține că, ascultarea emisiunilor posturilor de radio interzise înainte de 1989, în special a postului de radio «Europa Liberă», constituia un act de sfidare a regimului.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.