G4media.ro Localități din Bistrița Năsăud care își rad pădurile an de an, afectate cel mai grav de inundații / Doar din două comune au plecat sute de vagoane de lemne în primele luni din 2020

preluare g4media

 Localitățile din Bistrița Năsăud care își rad pădurile an de an sunt cele mai afectate de inundațiile din ultimele zile. Doar din două comune au plecat sute de vagoane de lemne în primele luni din 2020, titrează g4 media care preia publicația bistrițeană timponline.ro.

La Măgura Ilvei, apele care s-au scurs de pe versanți au ajuns în casele și curțile oamenilor, au inundat terenuri agricole și le-au umplut de aluviuni. În această comună, 14 case sunt afectate, mai multe animale au fost luate de ape fiind găsite moarte, un pod pe calea ferată a fost colmatat cu aluviuni, iar în două zone s-au produs alunecări de teren.

Primăria Măgura Ilvei deţine suprafaţa de 3.431,02 hectare de fond forestier din care 3.277,72 hectare pe teritoriul județului Bistriţa-Năsăud şi 153,3 hectare pe teritoriul județului Suceava. Potrivit ultimelor informații publicate pe site-ul Ocolul Silvic Valea Ilvei, comuna Măgura Ilvei este campioană la tăiat păduri după Lunca Ilvei, relatează timponline.ro.

Conform ocoalesilvice.ro, numai anul acesta, Primăria Măgura Ilvei a organizat șase licitații pentru vânzarea de masă lemnoasă.

În luna ianuarie, a scos la vânzare 3759 de metri cubi lemn pe picior, în februarie 2020 alți 500 de metri cubi de lemn fasonat (buștean gater rășinoase, fag și paltin). În luna mai a mai scos la licitație 1405 mc de rășinoase, iar în iunie alți 832 de metri cubi de lemn din pădurile comunale. Având în vedere că, într-un vagon de tren intră 40 de metri cubi, rezultă că cei din Măgura Ilvei au scos la vânzare lemne ce încap în 162 de vagoane de tren.

Și comuna Rodna, lovită crunt de inundațiile din ultimele zile, își rade an de an pădurile, scrie timponline.ro.

Comuna Rodna a scos la licitație în prima parte a acestui an pentru vânzare peste 19.500 de metri cubi de lemn din pădurile comunale. Este vorba atât de lemn pe picior, cât și de buștean, în cea mai mare cantitate fiind vorba de specia rășinoase. Așadar, în prima jumătate a anului, Primăria Rodna, care deține 3.909,29 hectare de fond forestier pe teritoriul județului Bistriţa-Năsăud a tăiat și scos la vânzare 19.581 de metri cubi de lemn care ar încăpea în 490 de vagoane de trenm informează sursa citată de noi.

 

Precizăm că, jaful din pădurile bistrițene nu este ceva nou. A intrat deja în tradiție și asta pentru că, adevărații proprietari, respectiv urmașii grănicerilor au fost furați de dreptul la proprietate de nenumărații politruci care s-au succedat la guvernare și care, au avut o singură țintă: BANII! 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.