E oficial: România a intrat în stare de alertă. Ce presupune aceasta pentru cetăţeni

preluare epoch times.ro

 Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara că, începând de vineri, 15 mai, România intră în stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat, Marcel Vela a prezentat textul hotărârii adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care reglementează măsurile impuse pe durata stării de alertă.

Printre cele mai importante măsuri pe care populaţia va trebui să le respecte se numără obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise. Alte noutăţi privesc deplasarea cetăţenilor în afara localităţilor, aceasta putând fi permisă doar cu obligativitatea completării unei declaraţii pe propria răspundere.

Astfel, se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

h) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizatăâ de la distanţă;

i) deplasarea pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;

k) deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

- Este permisă deplasarea persoanelor în afara locuinţei în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

- Este prelungită măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15.05.2020. Măsura are şi excepţii.

- Rămân închise în continuare mai multe puncte de frontieră şi se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România, până în data de 01 iunie 2020. Măsura are şi excepţii pe care le puteţi citi aici

- Se deschid parcurile, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii iar şcolile rămân închise.

- Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii economici publici şi privaţi, au obligaţia organizării activităţii, astfel încât muncă să se desfăşoare de la domiciliul angajaţilor, iar dacă activitatea desfăşurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:

a) asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru;

c) respectarea regulilor privind desfăşurarea activităţii în birourile cu spaţii comune (open space)şi a regulilor privind funcţionarea unităţilor de cazare în regim hotelier;

d) decalarea programului de lucru, pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, în tranşe de minim 20% din personal.

- Rămân închise restaurantele, barurile, cafenele şi terasele cu excepţia unităţilor ce livrează produse alimentare şi băuturi în regim de drive-in şi take away.

Măsurile luate urmează a fi re-evaluate după o perioadă de 15 zile.

Anexa completă o puteţi citi aici.

Redăm textul hotărârii:

Art.1 Începând cu data de 15.05.2020, se declară Starea de alertă la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.

Art.2 Măsurile de prevenire şi control a infecţiilor, aplicabile pe timpul stării de alertă, sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3 Regulile de desfăşurare a unor activităţi care necesită măsuri specifice de protecţie sanitară se adoptă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului cu competenţă în domeniu.

Art.4 Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la art. 3, necesare aducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale emit acte normative şi acte administrative, potrivit normelor de competenţă şi domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Art.5 În aplicarea dispoziţiilor art. 7 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 20/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale HG nr.557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin al comandantului acţiunii, măsurile necesare prevenirii şi combaterii infecţiilor cu coronavirusul SARS-cov-2 , în cadrul acţiunilor de răspuns la nivel naţional.

Art.6 Prezenta Hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I  Preluare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.