Bistriţa: Conferinţa de deschidere a cursului Ayurveda

primim la redacţie

Conferinţa de deschidere a cursului de Ayureveda din Bistrita va avea loc joi 14.10.2010 ora 17.30 la Centrul Comunitar pentru Tineret, strada Liviu Rebreanu nr.18
Pentru informaţii suplimentare telefon: 0722.653.403

„Ştiinţa vieţii (AYURVEDA) este veşnică şi conferă merite, prestigiu, fericire, longevitate, mijloace de trai şi oferă fiinţei umane accesul la Cerul divin (Dumnezeu)”- Sushruta-Samhita


AYURVEDA este medicina tradiţională a Indiei, una din puţinele ştiinţe medicale holistice care au rezistat probei timpului. Sistemul tradiţional AYURVEDA a apărut şi a fost practicat în mod curent în India, încă de acum 5000 de ani. Sursele scrise ale acelor timpuri atestă faptul că AYURVEDA reprezintă cea mai veche ştiinţă tradiţională de vindecare şi de menţinere a stării de sănătate. Cunoscută şi răspândită mult dincolo de spaţiul geografic al Indiei, AYURVEDA a oferit, de-a lungul timpului, baza teoretică şi practică pentru construirea celorlalte sisteme tradiţionale de vindecare, cunoscute în prezent ca ramuri ale medicinii alternative.

La ora actuală, AYURVEDA reprezintă cel mai cuprinzător şi totodată cel mai uşor de înţeles sistem de vindecare naturală. Aceasta a făcut ca în ultimul timp, în majoritatea ţărilor din Occident, cunoaşterea AYURVEDA-ei să trezească un viu interes, simultan cu o preocupare din ce în ce mai mare pentru aplicarea practică a metodelor terapeutice revoluţionare pe care această ştiinţă milenară le include. Tocmai de aceea, în prezent, unele lucrări contemporane afirmă despre AYURVEDA ca aceasta va putea în scurt timp să devină, datorită simplităţii şi accesibilităţii sale, medicina naturală a acestei planete.

Literal, AYURVEDA înseamnă „ştiinţa vieţii”. Învăţătura pe care o oferă această medicină celor care sunt suficient de deschişi şi curioşi este de natură nu numai să îi vindece ci şi să le îmbunătăţească considerabil tot ceea ce înseamnă viaţa: propriul regim de viaţă, relaţiile cu familia şi prietenii, randamentul fizic şi intelectual, etc. Înţelepţii acestui sistem medical ne transmit prin intermediul scrierilor tradiţionale că AYURVEDA ne învaţă „ceea ce este adecvat sau neadecvat, fericit sau nefericit în condiţiile de viaţă ale unei fiinţe umane, ce este favorabil sau nefavorabil pentru longevitate, ca şi măsura vieţii în sine”.

În cadrul medicinei alopate sunt tratate bolile, nu bolnavii. În cazul medicinii tradiţionale indiene atenţia este îndreptată asupra fiinţei umane, pentru a vedea în primul rând ce fel de structură este şi, apoi, ce dereglare profundă sau conjuncturală s-a produs pentru ca să apară boala de care suferă. Nu se poate vorbi de un tratament ayurvedic identic acordat la două sau mai multe persoane diferite, aşa cum ştim că se petrece în cazul medicinei alopate. Întotdeauna terapia ayurvedică este adecvată structurii fiinţei care solicită ajutorul.

Modalităţile de vindecare utilizate în AYURVEDA sunt cele naturale. Pe primul loc se află plantele medicinale – adevărate sisteme de rezonanţă capabile să acţioneze în sprijinul remedierii, fără efecte adverse, a dereglărilor apărute. Niciodată un tratament ayurvedic corect aplicat nu va avea efecte secundare, aspect care este atât de frecvent întâlnit la medicamentele alopate. Medicina tradiţională indiană utilizează o serie de metode de vindecare, folosite adeseori şi în scop preventiv, şi care se aplică în mod diferenţiat, în funcţie de tipul constituţional. Principalele grupe de metode practice din AYURVEDA sunt:


utilizarea înţeleaptă a plantelor medicinale (fitoterapia);
alimentaţia sănătoasă şi adecvată constituţiei (dietoterapia);
utilizarea terapeutică a culorilor şi vestimentaţiei (cromoterapia)
folosirea în scop vindecător a cristalelor (cristaloterapia);
valorificarea puterii curative a sunetelor (sonoterapia);
utilizarea aromelor binefăcătoare naturale (aromoterapia);
metodele simple şi accesibile de purificare corporală (PANCHA-KARMA);
masajul tradiţional ayurvedic (ABHYANGA),
valorificarea puterii vindecătoare a psihicului şi minţii (psihoterapia);
cunoaşterea influenţelor subtile astrale (astrologia ayurvedică);
practica procedeelor yoga (HATHA YOGA);
meditaţia profundă şi rugăciunea (DHARANA);
îmbunătăţirea şi adecvarea binefăcătoare a stilului de viaţă.

Aceste teme sunt abordate şi în cadrul cursului de AYURVEDA organizat de Asociaţia Naţională pentru promovarea Medicinelor Neconvenţionale (AMN România).

Prezentarea acestei ştiinţe tradiţionale în cadrul cursurilor de AYURVEDA din România permite o abordare care este în acelaşi timp simplă şi uşor accesibilă mentalităţii occidentale. AYURVEDA este simplă pentru că utilizează principii generale, sintetizate în urma unei îndelungate practici directe. Simplitatea AYURVEDA se datorează faptului că această ştiinţă a ajuns la esenţe şi nu poate fi considerată din acest motiv ca fiind simplistă sau reducţionistă. Pentru a înţelege această ştiinţă nu este necesar să aveţi studii medicale. Este suficient doar să existe o dorinţă sinceră de cunoaştere, curiozitate şi o minte deschisă. Urmând în mod consecvent cursul de AYURVEDA, fiecare va putea să descopere în scurt timp că AYURVEDA reprezintă mult mai mult decât o ştiinţă şi o artă a vindecării. AYURVEDA reprezintă în realitate un veritabil mod de a trăi sau, cu alte cuvinte, un mod de viaţă profund spiritual, simplu şi firesc, care restabileşte armonia deplină a oricărei fiinţe umane atât cu ea însăşi, cât şi cu tot ceea ce o înconjoară, permiţându-i astfel să descopere armonia tainică ce există între om şi Dumnezeu. Privind lucrurile din această perspectivă vom putea înţelege de ce AYURVEDA constituie într-adevăr „Ştiinţa vieţii”.


Comentarii

Asociatia asta este un "pui" al MISA

Asociaţia Naţională pentru promovarea Medicinelor Neconvenţionale (AMN România) este o asociatie care isi desfasoara activitatea sub egida MISA.

Lectorii ayurveda sint "crescuti" in spirit bivolar,au invatat Ayurveda la cursurile MISA dupa carti aduse (si traduse ca vai de ele) din vest.
Bivolaru cel autodidact e cel care hotaraste (el stie dupa ce criterii) cine preda Ayurveda in cadrul acestor cursuri.

Intr-un articol de acum citiva ani din ziarul Ziua se spune:

"Bivolaru are antecedente serioase in privinta autorizatiilor legale. In 1984 a fost arestat de Militie pentru exercitarea profesiei fara drept, acesta facand pe pedagogul de yoga inca de atunci. Fara nici o scoala de specialitate, Gregorian Bivolaru a lansat dupa 1995 tratate de medicina naturista, pe care le aplica adeptilor sai. Tot el a dat si diplome, in calitate de presedinte al Comisiei Centrului de Coordonare a Cursurilor de Medicina Ayurveda - Asociatia Nationala pentru Promovarea Medicinelor Neconventionale, diplome pe baza carora, adeptii sai fac pe "vracii autorizati", si trateaza oamenii cu plante si ierburi, incepand de la boli fizice, pana la cele psihice."

Ayurveda

Bun gasit,

Citind acest articol si comentariul legat de el, nu ma pot abtine sa nu scriu si eu cateva randuri. Lectorii Ayurveda sunt cu totii pregatiti de o persoana deosebit de competenta si care a studiat Ayurveda la ea acasa, in India, temeinic. Mai mult, exista articole stiintifice scrise de ayurvedisti indieni de talie mondiala care au fost in Romania si au vazut cum se face Ayurveda aici, publicate in reviste de prima mana.
Pentru a deveni lector de ayurveda se da un examen cu adevarat serios.
Apoi, legat de plantele medicinale (plante si ierburi cum se spune in pprimul comentariu), acestea sunt folosite cu succes de mii de ani de o buna parte a populatiei Globului. Exista la ora actuala extrem de multe lucrari bune pe aceasta tema, scrise inclusiv de romani (vezi Maria Treban, dr. Ovidiu Bojor si altii), deci utilizarea plantelor medicinale nu este o inventie sau o marca MISA sau a cursului de Ayurveda din Romania, asa cum se sugereaza tendentios in comentariul anterior.
Multumesc.

O zi buna

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.